preskoči na sadržaj
Mjesec svjesnosti o poremećaju senzorne integracije i svjesnosti o alternativnoj komu

Mjesec listopad je mjesec svjesnosti o poremećaju senzorne integracije i svjesnosti o alternativnoj komunikaciji. Poremećaj senzorne integracije opisuje se kao nemogućnost obrade osjetilnih podražaja iz okoline što značajno utječe na svakodnevno funkcioniranje. Kod djece sa teškoćama u razvoju prisutan je poremećaj senzorne integracije te on utječe na  ponašanje, pažnju, motivaciju te općenito na kvalitetu života. U COOR-u Križevci u Senzornoj sobi nastojimo našim korisnicima ublažiti teškoće vezane uz senzornu obradu te im pružiti osjećaj sigurnosti, opuštenosti i poticati na otkrivanje, igru i razvoj novih vještina.

Uz senzornu integraciju važno je poticati djecu s teškoćama I na komunikaciju.  Alternativna komunikacija omogućuje djeci s teškoćama komunikaciju kroz neke druge kanale. Razvojem alternativne komunikacije spoznalo se da govor ne mora biti primarno sredstvo komunikacije već to mogu biti sredstva kao što su komunikatori te razni komunikacijski softveri koji su u današnje vrijeme dostupni. U našem Centru vrtičancima I učenicima dostupne su razne vrste komunikatora koji se koriste u svakodnevnom radu, a prema potrebama svakog pojedinog korisnika.

  

10. tjedan nastave na daljinu

Stigao nam je i 10. tjedan nastave na daljinu. Stručne suradnice Kristina Renjak i Helena Strsoglavec pripremile su kratak pregled rada kroz ovih 10 tjedana pa pogledajte...

 

https://www.facebook.com/452930551453142/videos/240500887213630/

Međunarodni dan obitelji

15.5. Međunarodni je dan obitelji. Tim povodom htjeli smo pripremiti iznenađenje i zahvalu svim obiteljima naše djece i učenika za trud koji ulažu kako bi funkcionirao rad na daljinu. Na poveznici pogledajte video koji su pripremile stručne suradnice Kristina i Helena. Pjesmicu napisala: Kristina Renjak! 

https://www.facebook.com/452930551453142/videos/3192279030806653/

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Klikom na poveznicu pogledajte kako smo obilježili

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom.

https://www.facebook.com/452930551453142/videos/254261652483198/

Uskrsne igre i aktivnosti

🌼 🐣 Draga djeco, učenici, roditelji, bake i djedovi, predlažem različite zabavne Uskrsne igre i aktivnosti. Što je igra raznolikija, više doprinosi razvoju djeteta, a pogotovo ako stimulira osjetilo dodira, ravnoteže, pokreta, vida, zvuka, mirisa i okusa. Senzorna igra važan je dio djetetovog odrastanja te pridonosi općenito razvoju djetetove igre, razvoju grube i fine motorike, motoričkog planiranja, održavanju pažnje, razvoju govora i jezika te emocionalnom i socijalnom razvoju. Nadam se da ćete uživati u igrama, osmišljene su na način da ih možete izvoditi s predmetima i materijalima koje imate kod kuće. Stručna suradnica Helena Strsoglavec, mag.rehab.educ, pedagog senzorne integracije 

    

Svjetski je dan svjesnosti o poremećajima iz spektra autizma

2. travnja Svjetski je dan svjesnosti o poremećajima iz spektra autizma. Prijašnjih godina obilježili smo ga puštanjem plavih balona, a ove godine su naša djeca i učenici u svojim kućama nacrtali plave balone, izradili ih iz kolaža, igrali se plavim balonima, napravili plava srca na žici i izrazili se na razne druge kreativne načine. Također, učiteljica Ivana Dugina Baran snimila je kratak video.
Hvala svim roditeljima, braći i sestrama, učiteljima, odgojiteljicama, stručnim suradnicima, ravnateljici i svima ostalima koji su podržali ovaj način obilježavanja ovog dana. Volimo i poštujmo različitosti. Uživajte u našim radovima! 

Asistivna tehnologija

Stiglo nam je još asistivne tehnologije, opreme naručene preko projekta "Komunikacija za svako dijete" u organizaciji UNICEF-a. Ovime ćemo još dodatno obogatiti naš rad s djecom i učenicima. Uskoro javljamo prve dojmove i iskustva s novom opremom!  Koordinator i izvoditeljica projektnih aktivnosti je stručna suradnica edukacijski rehabilitator (pedagog senzorne integracije) Helena Strsoglavec.

Valentinovo u u kabinetu za poticanje senzorne int.

Valentinovo smo obilježili i u našem kabinetu za poticanje senzorne integracije. Ponedjeljkom i utorkom učenici kombiniranih razrednih odjela 1. i 2. te 3.i 4. razreda, sa svojim učiteljicama Sandrom Belajec i Anom Tomašić, kao i pomoćnicama u nastavi Anomarijom Šimatović i Ivanom Dubravom, odlaze na grupne radionice za poticanje senzorne integracije koje organizira stručna suradnica Helena Strsoglavec. Ovih tjedana zagrijavali smo se uz ples srca, radili vježbe lokomotorike i ravnoteže sa srcima te imali posebnu poštansku dostavu pisama i čestitki na skejtboardu.

Vrtićanci u senzornoj sobi

Kako bismo što više obogatili program predškolskog odgoja i time poticali, kako individualni, tako i grupni razvoj, od veljače 2020. počinjemo provoditi i grupni rad u kabinetu za poticanje senzorne integracije. Aktivnost ćemo provoditi jednom tjedno, a naša pedagoginja senzorne integracije Helena Strsoglavec vodit će vrtićance kroz čarobne igre senzoričkog svijeta uz podršku odgojiteljica Ivane Frbežar i Ines Habijanec te rehabilitatorice Martine Matejaš Jurković.

Senzorna integracija

Senzorna integracija se neprestano odvija u svakome od nas. To je način na koji naš mozak prima, obrađuje i reagira na poruke iz različitih osjetila. Listopad je mjesec svjesnosti o senzornoj integraciji i tim povodom održana je radionica u kabinetu za poticanje senzorne integracije za učenike 5. - 8.razreda. Radionicu su održale učiteljica Snežana Premužić i stručna suradnica Helena Strsoglavec.

  

Međunarodni dan rijetkih bolesti

28.2.2018. obilježava se Međunarodni dan rijetkih bolesti. Tim povodom priključili smo se kampanji "Zagrli za rijetke" s ciljem podizanja javne svijesti o rijetkim bolestima.

              

Edukacija
Stručna suradnica Helena Strsoglavec završila je edukaciju iz Neuro-senzo-motorne integracije refleksa prema Masgutovoj (MNRI) - Arhetipski refleksi. Edukacija je organizirana u Centru VaLMod u Varaždinu od 2.-4. listopada 2017.godine. Predavačica je bila Lori Burgees iz Edukacijskog instituta Dr.Svetlane Masgutove (SAD). 
MNRI je metoda kojom se stimulira neurološki razvoj i integraciju primarnih pokreta, refleksa, koordinacijskog sustava i mogućnosti za optimalno funkcioniranje, razvoj i učenje. Metoda dr. Masgutove je usmjerena poticanju refleksnih obrazaca čime se stimuliraju urođene motoričke sposobnosti potrebne za motoričko pamćenje i senzomotoričku usklađenost. 
Arhetipski pokreti predstavljaju bazu za razvoj primitivnih refleksa, a kasnije za razvoj namjernih, kontroliranih pokreta.
 
 
ATAAC 2017.

Djelatnice COOR-a Križevci Ivana Dugina Baran i Helena Strsoglavec i ove godine sudjelovale su na Konferenciji o asistivnoj tehnologiji i potpomognutoj komunikaciji koja se održava od 13-15.9.2017. u hotelu Westin. Prvi dan bio je posvećen djelatnicima ustanova koje rade s djecom s teškoćama u razvoju školske i predškolske dobi, a drugi dan pružateljima usluga: bolnicama, centrima za odgoj i obrazovanje. Neki od najboljih svjetskih stručnjaka pričali su o metodama potpomognute komunikacije i tehnologiji koja uvelike može pomoći u radu s djecom s teškoćama u razvoju. Svi sudionici mogli su isprobati različitu asistivnu tehnologiju i sudjelovati na radionicama.

#ATAAC 2017
Edukacija pomoćnika u nastavi

U školskoj godini 2017./2018. u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci zaposleno je 11 pomoćnika u nastavi putem projekta "Pomozimo jedni drugima III".

Edukaciju za pomoćnike u nastavi organizirala je i koordinirala stručna suradnica Mihaela Brkić koja je u COOR-u Križevci koordinator projekta. Prvi dan edukacije Mihaela Brkić je pomoćnike u nastavi upoznala s organizacijom rada u Centru, vrstama teškoća naših korisnika i djece s teškoćama općenito. Drugi dan edukacije stručna suradnica Helena Strsoglavec održala je radionice „Tihu čajanku“ i iskustvenu radionicu „U tuđim cipelama“. Zadnji dan edukacije stručna suradnica Ivona Hrg održala je predavanje i radionicu na temu komunikacije i profesionalnih odnosa. 

          

Šk. godina 2016./2017.

PROJEKTI

„Poticanje senzorne integracije kod djece jasličke dobi“ – projekt se provodi u suradnji s Dječjim vrtićem Križevci. Projekt je prezentiran na Regionalnog smotri projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Ovogodišnja smotra održana je 7.3.2017. u Križevcima u Dječjem centru Mariapoli. Voditeljice projekta su stručna suradnica Helena Strsoglavec i Marija Falat Harča, odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Križevci.

    

„Igra, komunikacija i senzorna integracija“ – ciljevi projekta su poticanje komunikacijskih vještine kod djece s višestrukim teškoćama i korištenje metoda potpomognute i nadomjesne komunikacije kroz igru u kabinetu za senzornu integraciju. Uz stručnu suradnicu Helenu Strsoglavec voditeljice projekta su Sunčica Prugović Ivšak, prof.reh. i Ana Pavlović, mag.rehab.educ.

    

Stručna suradnica bila je uključena i u druge školske projekte u šk.godini 2016./2017.: „Obilježavanje 10. Tjedna cjeloživotnog učenja“, „Pružamo podršku“, „Prijatelji volonteri“ …

 

RADIONICE I PREDAVANJE U SENZORNOJ SOBI

Otvorenje senzorne sobe 28.9.2016. - za ravnatelje i stručne suradnike osnovnih škola i vrtića, predstavnike Grada Križevaca i ostale zainteresirane.

Predavanje i radionica za roditelje vrtićkih skupina 30.9.2016.

Europski dan sporta 30.9.2016.

  

Posjet skupine predškolaca iz Dječjeg vrtića svetog Josipa 30.11.2016.

  

24.2.2017. godine, održali smo radionicu na kojoj su se okupili roditelji i učenici POOS od 7-11 godina i POOS od 7-11/11-14 godina te učiteljice, asistenti i stručne suradnice. Ovom radionicom našoj učenici i njenoj obitelji pružili smo podršku i ohrabrenje uoči operativnog zahvata.

  

Povodom Dana Centra našoj djeci i učenicima pripovjedačica narodnih bajki Jasna Held poklonila je pripovijedanje bajki.

TražilicaKalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Dali konj kada se nalazi u kasu dodiruje u svakom trenutku podlogu :-)!


Forum

Korisni linkovi
Dnevni tisak


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju