preskoči na sadržaj
U vrtiću
Kako bismo našim najmanjima osigurali što kvalitetniji boravak u vrtiću, prostor u kojem boravi mlađa vrtićka skupina dodatno smo uredili. Novi medo ormar omogućava bolju organizaciju i iskorištenost radnog prostora. Postavljen je novi pano na kojem će moći biti postavljeni svi radovi djece te “vodilica” za noge pomoću koje djeca uče o prostornim odnosima, poboljšavaju grubomotoričke vještinu, koordinaciju oko-noga te ravnotežu.
S "medom" u društvu igra i učenje je zabavnije.
 
 
Projekt "Naša mala knjižnica"

U sklopu projekta Naša mala knjižnica učenici 3. razreda slušali su priču o prodavačici Olgi pod nazivom "Kiosk" latvijske autorice Anete Melece. Nakon rješavanja zadataka u Kreativnim knjižicama, učenici su pogledali i istoimeni animirani film koji je postigao zapažen uspjeh u cijelom svijetu. Pročitali smo i pismo iznenađenja koje smo dobili od same autorice.

  

 

  

 

Svjetski dan smijeha

U siječnju smo obilježili Svjetski dan smijeha. Kako bi se dobro nasmijali, učenici radnog osposobljavanja poslušali su nekoliko viceva, pjesmu Luke Paljetka Jedna se mačka stalno smijala, a na kraju su naučili što su to karikature te se i sami okušali u crtanju istih. 

U vrtiću
Radi povećanog interesa za upis djece u ustrojbenu jedinicu predškolskog odgoja našeg Centra, te porasta broja djece koja su pohađala vrtić tijekom 2020., ravnateljica Mihaela Brkić iskazala je potrebu prema osnivaču za potrebom dodatnog zapošljavanja stručnjaka edukacijskog rehabilitatora. Zahvalni smo što je osnivač Grad Križevci prepoznao potrebu i važnost istoga, te podržao zapošljavanje edukacijskog rehabilitatora. 2021. godinu započeli smo u optimističnom raspoloženju, osnaženi za još jednog stručnjaka.
A kako je protekao prvi tjedan nakon povratka djece u vrtić? Naši vrtićanci su puno toga radili, snjegović je glavna tema ovog tjedna. Sva već djeca znaju, dvije grude, mala i velika, nos od mrkve, gumbići i lonac na glavi - to je snjegović pravi!
 
Radionica "Opet (s)tres"
Bliži nam se početak drugog polugodišta. Kako bi što spremniji dočekali naše učenike, 2021. godinu odlučili smo započeti podrškom i osnaživanjem. Psihologinja Ivana Sopić Lumezi s nastavnicima, pomoćnicima u nastavi i ostalim osobljem škole i vrtića ovaj tjedan provodi radionice nazvane „Opet (s)tres“. Polaznici radionica educiraju se o anksioznim reakcijama na emocionalnom, fizičkom i kognitivnom planu. U zastrašujućim situacijama kao što je potres važno je prepoznati da naše tijelo reagira na opasnost, no ono što je teže je stres koji doživljavamo nakon potresa, zabrinuti smo za sebe, obitelj, kuću, strepimo i teško nam se vratiti svakodnevici. Na radionici smo podijelili iskustva potresa i ohrabrili jedni druge. Psihologinja je predložila nekoliko načina suočavanja s anksioznošću te smo upoznali metodu relaksacijskog disanja. S učenicima se po povratku u školu također planira provedba radionica na temu suočavanja sa stresom izazvanim potresom.
Također, prije radionica detaljno se upoznajemo sa postupcima u slučaju potresa.
 
 
Obavijest
Dragi roditelji i učenici,
 
drugo polugodište započinje u ponedjeljak, 18.1.2021. Nastavljamo s provedbom nastave po Modelu B - mješoviti model nastave. Razrednici će vas dodatno kontaktirati vezano uz raspored.
Za vrijeme potresa, zgrada Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci nije pretrpjela oštećenja te je potpuno sigurna za povratak naših učenika u školske klupe.
 
Veselimo se početku drugog polugodišta i ponovnom susretu sa vama.
 
Dragi učenici, dragi roditelji!
Želja nam je da početak ove godine znači početak jednog mirnijeg razdoblja, želimo Vam svima da se ponovno osjećate "normalno" jer to je ono što nam svima treba. Teško je biti normalan i miran kad osjećamo stres, brigu, strah pa i tugu. Prirodne nepogode vrlo su neugodne i posljedice na ljudsku psihu mogu biti vrlo ozbiljne. Nad prirodom nemamo kontrolu, potresi su pojave koje se ne mogu predvidjeti i to nas čini ranjivima. Kako si pomoći? Strah je normalna reakcija na potres i treba ga prihvatiti i "odraditi". Danima se možemo osjećati zabrinuto, osjetljivo, javljaju se simptomi kao što je nesanica, probavne smetnje, pad raspoloženja i koncentracije.
1. Dajte si vremena, ne pokušavajte "požuriti" s oporavkom. Dogodilo se nešto uznemirujuće i s vremenom će biti lakše nositi se s time.
2. Informirajte se koliko želite, ako želite bolje razumjeti potrese, pročitajte znanstveni članak (ima ih mnogo, na hrvatskom). Poznavanje činjenica bolje je od slušanja "priča iz naroda".
3. Vratite se rutini, činite ono što i inače činite s drugim ljudima.
4. Otvorite se, pričajte o svojim emocijama. Neće Vam pomoći ako se pretvarate da je sve u redu kad znate da nije.
5. U redu je ako Vam se plače, ako nemate volje. U redu je ako se osjećate loše iako je nekom mnogo gore nego Vama.
Upamtite, svi smo zajedno u ovome, a bit će bolje, ali polako. Zaslužujemo sretne, mirne trenutke, za početak ih trebamo stvoriti sami.
 
 

Bliži nam se kraj prvog polugodišta školske godine 2020./ 2021.

U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci osjeća se svečana atmosfera i uzbuđenje radi predstojećih blagdana. Naše tradicionalne božićne priredbe neće biti zbog već poznate epidemiološke situacije, ali želimo s Vama podijeliti što smo tijekom prvog polugodišta radili, pokazati što nas je veselilo te kako smo se nosili s nastalim okolnostima. Klik na poveznicu…laugh

 
Nastava na daljinu
Dragi učenici, poštovani roditelji,
slijedom epidemiološke situacije u županiji i našoj školi, uz suglasnost Stožera civilne zaštite grada Križevaca, donijeli smo odluku da će naša škola u periodu od 21.12.2020. – 23.12.2020. prijeći na C model nastave tj. nastavu na daljinu.
Zimski odmor za učenike počinje 24. prosinca 2020. i trajat će do 18. siječnja 2021. godine, kada i počinje nastava u drugom polugodištu.
S načinom rada u 2. polugodištu bit ćete pravovremeno upoznati.
 
Advent u Križevcima

U školi smo na vrijeme pripremili božićne ukrase, a izradili smo ih zajedno u blagdanskom raspoloženju. Neke smo već stavili na drvca u školi, a neke smo čuvali za odabrano drvce na gradskom trgu. Naši prirodni i mirisni ukrasi sada krase drvce na Križevačkom Adventu pa ih možete pogledati na slikama ili u šetnji gradom. Nadamo se da će vas naši ukrasi inspirirati, možete slične izraditi s najdražima.

Difuzori
"Miris nije ništa drugo nego dodir koji osjetite na daljinu." (J. C. Ellena)
Što je to aromaterapija?
Po stručnoj se definiciji aromaterapija opisuje kao dio discipline koja koristi biljke i slične pripravke s ciljem očuvanja zdravlja, prevencije i liječenja bolesti. Posebnost aromaterapije je da se koriste eterična, odnosno esencijalna ulja kako bi se postigao cilj. Imajući to na umu, i mi smo odlučili našim učenicima osigurati difuzore koji raspršuju eterična ulja u prostor u obliku sitnih kapljica. Veličina tih kapljica je vrlo mala, mikroskopski sitna, stoga sliče na oblak, odnosno izmaglicu. Sitne kapljice eteričnog ulja direktno dolaze do pluća i time se pospješuje ljekovitost eteričnog ulja, a zdravlje naših učenika nam je na prvom mjestu!
Sv. Nikola
Tko li se noću ušuljao u naše učionice i vrtić?
Tko li nam je ostavio slatke darove?
Hmm.... otkrili smo.
Sveti Nikola.
Hvala ti Sveti Nikola, i mi smo bili vrijedni.
Pripremili smo čizmice i razne ukrase.
Sveti Nikola nas je posjetio u pratnji gradonačelnika Maria Rajna. Baš smo se razveselili! laugh
 
U iščekivanju Sv. Nikole

Iako smo veliki, s nestrpljenjem čekamo Sv. Nikolu... skupina RO sama je izradila predivne čizmice koje su za sad prazne, ali... vidjet ćemo...

Međunarodni dan osoba s invaliditetom
„U čemu je poanta biti potpun izvana, a prazan iznutra?“ citat je Nicka Vujičića, motivacijskog govornika rođenog s tetra-amelijskim sindromom. I mi zauzimamo takav stav i obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji je ove godine posvećen temi: Izgraditi bolje: prema svijetu s uključivosti invaliditeta, pristupačnom i održivom svijetu nakon Covida-19.
Osoba s invaliditetom je svaka osoba koja ima dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njezino ravnopravno sudjelovanje u društvu. Danas je u svijetu oko 700 milijuna osoba s invaliditetom, stoga je ovdje riječ o „najbrojnijoj svjetskoj manjini“.
Djeca s invaliditetom se u definiraju kao djeca s tjelesnim i psihičkim poteškoćama u razvoju, kojima se Ustavom RH i Konvencijom o pravima djeteta jamči pravo na dostojanstven život u uvjetima koji razvijaju djetetovu samostalnost i aktivno sudjelovanje u zajednici, te na posebnu njegu, pomoć i zaštitu, kako od strane roditelja tako i od strane države. Djeca s poteškoćama u razvoju posebno uživaju pravo na školovanje, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u svrhu društvene integracije i individualnog razvoja.
S obzirom na aktualno opće stanje vezano uz epidemiološke mjere, ali i nadolazeće blagdane, želimo vam poručiti samo jedno – budimo podrška jedni drugima i pokažimo ljubav onima koje volimo. Za to nam ne treba mnogo, a učinit će nas potpunima.
Projekt "Naša mala knjižnica"

I ove školske godine sudjelujemo u projektu „Naša mala knjižnica“ Ibis grafike. Od izabranih pet slikovnica koje ćemo čitati, ovaj put je na redu bila slikovnica “Pripovijest o mišu koji nije imao sanjke“ estonske spisateljice Kadri Lepp, dirljiva pripovijetka koja govori o nesebičnosti i dobroti između dvoje stranca čiji će odnos naposljetku prerasti u veliko prijateljstvo. Slikovnica se učenicima posebno svidjela stoga su odradili i nagradni zadatak iz Kreativne knjižice – ukrasili su kornjačin oklop šarenim bojama.

  

Virtualni adventski kalendar

Vrijeme je adventa... stoga je stručna suradnica knjižničarka za učenike izradila virtualni adventski kalendar sa zanimljivim porukama i zadacima.  

https://calendar.myadvent.net?id=b2e30d81afde27b21b9caff0684e1826

Projekt "Zajedno u radu i igri"
Četiri godine za redom trajao je projekt "Zajedno u radu i igri" učenika učiteljice Snežane Premužić i stručne suradnice Tihane Doskočil te generacije učenika učiteljice Suzane Balić iz OŠ Ljudevita Modeca koji su sada već petaši. Sada taj isti projekt nastavljamo dalje s prvašićima. 🙂
Iako nam trenutna situacija izazvana pandemijom Covid-19 ne dozvoljava druženje u živo, prilagodili smo se te prvu radionicu upoznavanja s novim prijateljima izveli online.
 
 
3. likovna kolonija "Bogatstvo različitosti"

Naši učenici sudjelovali su u online radionici: 3. likovna kolonija "Bogatstvo različitosti". Radionica je bila interaktivna, a učenici su uživali u stvaranju apstraktne umjetnosti! Zahvaljujemo Školi za odgoj i obrazovanje Pula na pozivu da se uključimo, družimo i zajedno stvaramo.🎨🖌️

  

 

  

 

 

 

 

 

 

Međunarodni dan djeteta

Povodom Međunarodnog dana djeteta naši vrtićanci izdvojili su jedno od najbitnijih prava djeteta, a to je da svako dijete ima pravo na igru!

Međunarodni dan djeteta
Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenoga s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.
Generalna skupština UN-a je 20. studenoga 1959. godine usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a 1989. godine "Konvenciju o pravima djeteta".
S obzirom na trenutnu situaciju izazvanu pandemijom Covid-19 i nemogućnost druženja i igranja učenika, jedni su drugima poslali poruke podrške.

https://fb.watch/2dBOzofb6C/

Vukovar
I u mom gradu Vukovar svijetli...
Učenici i učitelji našeg Centra i ove su godine obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara paljenjem svijeća i izradom plakata.
 
Svjetski dan prijevremeno rođene djece

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno 7 svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika i drugih stručnjaka (edukacijski rehabilitator, logoped, psiholog, fizijatar i fizioterapeut, učitelj...) koji dugoročno sudjeluju u liječenju, njezi i rehabilitaciji prijevremeno rođene djece. Roditelji smiju i trebaju dobiti objektivne i potpune informacije o svim mogućim zdravstvenim posljedicama i ishodima prijevremeno rođene djece, a savjeti stručnjaka i podrška zajednice su od posebne važnosti za razvoj i unapređenje kvalitete života nedonoščadi.

Stara sjemenja
Učenici RO s učiteljicom Mirjanom Vrdoljak pokušavaju spasiti od zaborava stara hrvatska sjemenja pa su tako vrijedno prikupili razne vrste tikvica, označili ih te sjemenje stavili na sušenje.
Nadamo se da će na proljeće biti posađene.
 
 
 
"Vještičja juha"

Kraj listopada je u narančastoj boji. Učenici POOS 17-21 su s našom ravnateljicom Mihaelom, razrednicom Mirandom i psihologinjom Ivanom osmislili još jedan način ukrašavanja tikve. Sjetili smo se Magde Herucine, posljednje križevačke "vještice" i smislili recept za vještičju juhu. Sastojci su lokalni, ali vam ne preporučamo da ovo kuhate kod kuće. Pogledajte kako su učenici izdubili lonac od tikve i kako je ispala juha.

 

Mjesec svjesnosti o poremećaju senzorne integracije i svjesnosti o alternativnoj komu

Mjesec listopad je mjesec svjesnosti o poremećaju senzorne integracije i svjesnosti o alternativnoj komunikaciji. Poremećaj senzorne integracije opisuje se kao nemogućnost obrade osjetilnih podražaja iz okoline što značajno utječe na svakodnevno funkcioniranje. Kod djece sa teškoćama u razvoju prisutan je poremećaj senzorne integracije te on utječe na  ponašanje, pažnju, motivaciju te općenito na kvalitetu života. U COOR-u Križevci u Senzornoj sobi nastojimo našim korisnicima ublažiti teškoće vezane uz senzornu obradu te im pružiti osjećaj sigurnosti, opuštenosti i poticati na otkrivanje, igru i razvoj novih vještina.

Uz senzornu integraciju važno je poticati djecu s teškoćama I na komunikaciju.  Alternativna komunikacija omogućuje djeci s teškoćama komunikaciju kroz neke druge kanale. Razvojem alternativne komunikacije spoznalo se da govor ne mora biti primarno sredstvo komunikacije već to mogu biti sredstva kao što su komunikatori te razni komunikacijski softveri koji su u današnje vrijeme dostupni. U našem Centru vrtičancima I učenicima dostupne su razne vrste komunikatora koji se koriste u svakodnevnom radu, a prema potrebama svakog pojedinog korisnika.

  

Svjetski dan cerebralne paralize

6. listopada 2020. učenici COOR Križevci obilježili su Svjetski dan cerebralne paralize. Pokazali su da, iako se lakše kreću od svojih prijatelja s cerebralnom paralizom, mogu se igrati kao i oni.

Dani zahvalnosti za plodove zemlje

Cijeli tjedan bili smo vrijedni i raznim aktivnostima obilježili Dane zahvalnosti za plodove zemlje. U videu pogledajte radove naših učenika...

https://www.facebook.com/watch/?v=650434625865586

Dječji tjedan

Povodom Dječjeg tjedna učenici Petar i Anamarija sudjelovali su na online sastanku s gradonačelnikom grada Križevaca Mariom Rajnom. Imali su priliku postaviti razna pitanja pa smo tako saznali i voli li naš gradonačelnik crtati. Veselimo se ponovnim susretima pa makar i online.

Dječji tjedan

Učenici 3. razreda, pod vodstvom učiteljice Sandre Belajec, crtali su viziju našeg grada u budućnosti.

https://radiokrizevci.hr/2020/10/malisani-slikali-grad-buducnosti/?fbclid=IwAR0EAs_4NIfe71wdnfQnATczMaXeLtbSlTDsK2Hyxn-eFZThPT-1bAdgsU4

 

Svjetski dan pošte
Svjetski dan pošte obilježava se 9. listopada svake godine, a proglašen je 1969. godine na Svjetskom poštanskom kongresu u Tokiju.
Svrha Svjetskog dana pošte je osvješćivanje uloge pošte u svakodnevnim životima ljudi i tvrtki, kao i njezina doprinosa u svjetskom društvenom i gospodarskom razvoju.
 
Naši učenici obilježit će ga izradom razglednica, pisanjem pisama i porukama svojim prijateljima. Pisma će ubaciti u školski sandučić.
 
Započeo Dječji tjedan

Svake godine prvi puni tjedan u listopadu posvećen je djeci!

Obilježavanje Dječjeg tjedna započelo je 5. listopada na Strossmayerovom trgu gdje su uz moto "Ljubav djeci prije svega" postavljeni njihovi radovi.

I radovi naših učenika izloženi su na Strossmayerovom trgu.

 

Svjetski dan vida
Svjetski dan vida obilježili smo i interaktivnom radionicom u kojoj su naši učenici izrađivali naočale koje simuliraju razna oštećenja vida. Kasnije su učenici kroz aktivnosti i igre isprobali naočale i pokušali se "staviti u cipele" slijepih i slabovidnih osoba!
Radionicu je pripremila stručna suradnica Ivana Jarček, mag. educ. rehab.
 
   
Svjetski dan vida

Svjetski dan vida obilježili smo interaktivnom radionicom u školskoj knjižnici. S učenicima učiteljica Kristine Kranjčević, Sandre Belajec i Kristine Renjak školska je knjižničarka razgovarala o vidu i nošenju naočala, a zatim su poslušali priču Dora i naočale Ivone Brezinove. Na kraju radionice učenici su zajedničkim snagama riješili kviz kako bi ponovili pročitano.

      

Europski školski športski dan

Obilježili smo Europski školski športski dan, 28.9.2020.

 

 

Nastava na otvorenom
"Tko želi nešto naučiti, naći će način, tko ne želi, naći će izliku" (P. Picasso).
 
S raznim izazovima se susrećemo u posljednjih nekoliko mjeseci, no, idemo im ususret i osmisljavamo načine i metode kako bi nastavni proces bio svima poticajan. Tako su učenici učiteljice Ivane Dugine Baran, dio svoje nastave odradili u novouređenom prostoru na školskom dvorištu, kao i na balkonu ispred učionice.
Najvažnije je da su učenici uživali u novim metodama!
 
Dan za zdrave zube

25.9. obilježili smo Dan za zdrave zube. Naše medicinska sestra i školska knjižničarka pripremile su razne sadržaje pod nazivom "Sačuvajmo zdrave zube" kojima se potiću učenici na odžavanje pravilne higijene zubi.

  

U školskoj knjižnici

Ovih dana učenici učiteljice Ivane Dugine Baran uče o prostorijama u školi. Tako je na red došao i prostor školske knjižnice. Nakon pogledanog lutkarskog igrokaza "Što radimo u knjižnici?", učenici su pregledali prostor, ponovili kako se ponašati u knjižnici, što sve mogu posuditi, a stručna suradnica knjižničarka demonstrirala je kako se ne smijemo ponašati prema knjigama.

  

Donacija

Kako bi boravak u školi bio još sigurniji, pobrinula se Saponia Osijek donacijom gela za suho pranje i dezinfekciju ruku za sve naše učenike. Hvala!

  

Maske za učenike

Grad Križevci, kao osnivač škole, osigurao je zaštitne maske za sve naše učenike.

Dobro došli u školu!

"Veselite li se povratku u školu u rujnu?", pitali su djecu. "Neeeee!", kažu oni, "mi bismo praznike cijele godine". A onda se počelo pričati kako možda nećemo u školu i kako ćemo ostati doma i djeca se odjednom zabrinuše. Aha!!!! Ipak volite školu, djeco! Ipak se želite vratiti. Ma naravno, pa u školi su prijatelji, u školi se uče zanimljive stvari, u školi otkrivate što sve možete, u školi je prava zabava. I ove godine bit ćete odlični učenici, istraživači, znanstvenici, sportaši, filozofi, pjevači, umjetnici...
Zato sretno svima i dobro nam došli natrag!!!

Roditeljski sastanci

Danas smo održali roditeljske sastanke. Zahvaljujući sunčanom vremenu, roditelji su se s razrednicima sastali u našem dvorištu pridržavajući se mjera distance i koristeći maske. Ove školske godine suočit ćemo se s brojnim ograničenjima i zahtjevima vezanima uz mjere. No, cilj je očuvanje zdravlja svih nas. Već smo danas odlično surađivali, pa vas, dragi roditelji, molimo za razumijevanje i suradnju i ubuduće. Svi ćemo dati sve od sebe da školska godina bude što uspješnija.

  

Obavijest

Dragi roditelji,
pripremamo se za novu nastavnu godinu.

Poštivajući sve propisane mjere, svakodnevno planiramo, dogovaramo, pripremamo... Znamo da imate bezbroj pitanja i vjerujemo da ćemo na većinu pronaći odgovore.
 

Tijekom ovog tjedna, kontaktirat će vas razrednici s detaljnijim informacijama.

Natrag u vrtić!

Stigao nam je rujan, a s njime i rujanske obaveze. Jao, moramo u vrtić. Nije lako krenuti no stiže pomoć! Evo 10 načina kako preživjeti prvi tjedan vrtića:

1. Mama i tata će te ujutro nježno probuditi i podsjetiti te: Danas ideš u vrtić, uživat ćeš s tetama i drugom djecom.

2. Kad stigneš pred vrtić, duboko udahni kroz svoj nosić. Svjež rujanski zrak će ti pomoći da se osjećaš bolje.

3. Prije nego uđeš s tetama, zagrli mamu/tatu i poljubi ih.

4. Mama ili tata će ti na rastanku reći tko će kasnije doći po tebe.

5. U vrtiću ima puno novih igračaka, odaberi onu koja ti se najviše sviđa.

6. Kad ti nedostaju mama ili tata, to možeš reći teti, prijatelju ili omiljenoj igrački.

7. U vrtiću je važna igra i učenje, ako ti se nešto ne sviđa reci ili pokaži to tetama.

8. Ako si sramežljiv/a sjeti se da su i druga djeca tek došla u vrtić. Novim prijateljima reci kako se zoveš. Možeš ih pitati kako se oni zovu.

9. Kad se vratiš iz vrtića, vrijeme je za druženje s obitelji. Možeš se cijelo popodne igrati i maziti s mamom, tatom, bratom ili sestrom.

10. Navečer, prije spavanja s roditeljima možeš pričati o vrtiću. Roditelji ti mogu reći što su oni radili kad si ti bio/la u vrtiću.

Prvi tjedan je svima težak, ali uskoro će biti lakše i u vrtiću ćeš uživati s prijateljima, veseliti se tetama i igračkama.

Sretno svim našim starim i novim vrtićancima! Želimo vam da naučite puno novih igara i pjesmica, upoznate drugu djecu, pročitate mnogo slikovnica, plešete, zabavljate se i rastete.

Odabrani udžbenici za šk. god. 2020./2021.
Nove ljuljačke

Zrake sunca napokon su nam donijele toplije vrijeme i izvukle nas na školsko dvorište gdje nas je dočekala dugo željena ljuljačka za osobe u invalidskim kolicima. Zahvaljujemo osnivaču Gradu Križevci što je prepoznao i podržao našu potrebu. Dvije hrabre djevojke isprobale su ljuljačku što je izmamilo veliki osmijeh na njihovom licu.

Projekt "Zajedno u radu i igri"

Već četvrtu godinu za redom traje projekt „Zajedno u radu i igri“ Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci i OŠ Ljudevita Modeca Križevci.

Nastao je iz želje da se povežu različitosti te iz potrebe ostvarivanja socijalnog kontakta, promicanja i njegovanja uzajamnog poštovanja, tolerancije i razumijevanja među djecom. Učenici 6., 7. i 8. razreda COOR-a učiteljice Snežane Premužić te učenici 4. b razreda učiteljice Suzane Balić učili su, kreativno  se izražavali, pjevali, plesali, smijali se i družili u tematskim interaktivnim radionicama.

Vjerujemo da će  projekt svima ostati u lijepom sjećanju  jer su puno  naučili jedni o drugima.

Novonastala situacija izazvana epidemijom COVID-19 nije nas spriječila da naše druženje privedemo kraju pa makar i na virtualan način. Stoga smo pripremili razne sadržaje za zadnju radionicu kojom smo, ujedno, obilježili Svjetski dan sporta.

Rezultat ove radionice je virtualna izložba likovnih radova na temu „Zdrav život“, a tu je i jedan monolog.

Koordinator projekta je školska knjižničarka Tihana Doskočil.

 https://padlet.com/tihana_doskocil/xf76or0kpl0794sn

 

 

Poligon za djecu

Poligon za djecu našeg učitelja Daria... jer igra je bitna 🙂
 

https://youtu.be/9llWSg4kB9Q

Povratak u školu

Dragi učenici i roditelji,

od ponedjeljka 25. svibnja 2020. godine COOR Križevci započinje s redovitim radom u školi i vrtiću. Rad u školama, sukladno uputama HZJZ smatra se jednako sigurnim kao i rad od kuće te se omogućuje uključivanje sve djece u škole i vrtiće. U školu dolaze svi učenici osim onih koji imaju simptome bolesti (povišena temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako imaju izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo COVID-19. Za učenike je osiguran redoviti prijevoz. U školi se provode sve mjere zaštite učenika i zaposlenika koje su propisane od strane HZJZ.
Od roditelja se ne traži potpisivanje nikakvih izjava.

Radujemo se susretu!
 

Ravnateljica, Mihaela Brkić
https://www.hzjz.hr/…/uploads/2020/03/Upute_vrtici_skole.pdf

Međunarodni projekt "Naša mala knjižnica"

Naš Centar uključen je u projekt za poticanje čitanja "Naša mala knjižnica". Jedna od aktivnosti u projektu je i razmjena knjižnog junaka koja je zbog novonastale situacije izazvane epidemijom COVID-19 provedena tek djelomično u stvarnosti, ali u virtualnom svijetu u potpunosti!

O čemu je riječ, pogledajte na sljedećoj poveznici!

https://padlet.com/duziciva/bqupb5o2kd5ty9v7

10. tjedan nastave na daljinu

Stigao nam je i 10. tjedan nastave na daljinu. Stručne suradnice Kristina Renjak i Helena Strsoglavec pripremile su kratak pregled rada kroz ovih 10 tjedana pa pogledajte...

 

https://www.facebook.com/452930551453142/videos/240500887213630/

Dan Centra, 19.5.2020.

Dan je Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci.


Naš Centar danas slavi četrnaesti rođendan kojeg ćemo pamtiti

po ovim izazovnim vremenima. 

Kako smo na virtualan način proslavili naš dan, pogledajte na poveznici:

 

https://www.facebook.com/678728588810886/posts/3110157992334588/

 

Virtualna izložba radova

Pozivamo vas da odvojite par trenutaka i pogledate virtualnu izložbu radova učenika našeg Centra, nastalu u suradnji s Gradskim muzejom Križevci.

Hvala svima na uloženom trudu.

http://www.gradski-muzej-krizevci.hr/?page_id=1743

Međunarodni dan obitelji

15.5. Međunarodni je dan obitelji. Tim povodom htjeli smo pripremiti iznenađenje i zahvalu svim obiteljima naše djece i učenika za trud koji ulažu kako bi funkcionirao rad na daljinu. Na poveznici pogledajte video koji su pripremile stručne suradnice Kristina i Helena. Pjesmicu napisala: Kristina Renjak! 

https://www.facebook.com/452930551453142/videos/3192279030806653/

 

Najava

I JA #CRTAMDOMA
 

Gradski muzej Križevci

MJESTO: Online izložba

VRIJEME: 18.05.2020. / 31.05.2020.

AUTOR STRUČNE KONCEPCIJE: Tea Hatadi, ravnateljica GMK; COOR Križevci
ORGANIZATOR: Gradski muzej Križevci
SUORGANIZATOR: Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci

Gradski muzej Križevci povodom Međunarodnog dana muzeja pripremio je i predstavlja vam izložbu radova djece, polaznika Centra za odgoj i obrazovanje Križevci u suradnji s djelatnicima Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci.

Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci je ustanova za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece, učenika i odraslih s teškoćama u razvoju. Samo dan nakon Međunarodnog dana muzeja, 19. svibnja, COOR-ovci slave Dan centra, pa ovom izložbom želja je obilježiti dva događaja.

Virtualnom izložbom predstavit će se više desetaka radova djece i učenika koji su nastali u posljednja dva mjeseca njihovog boravka u izolaciji. Daleko od škole u krugu svoje obitelji, ali u svakodnevnoj komunikaciji sa svojim učiteljima, učenici su stvorili bogatu mapu likovnih radova. Gradski muzej Križevci pripremio je izbor najzanimljivijih radova koji će se moći vidjeti na izložbi.
 

Link na stranici muzeja gdje će biti postavljena izložba:
http://www.gradski-muzej-krizevci.hr/?page_id=1743

 

Ne zaboravite igru

U zadnje vrijeme roditelji dobivaju sve više savjeta o tome kako provoditi vrijeme s djecom i kako im organizirati aktivnosti. U proteklih nekoliko mjeseci, kad su roditelji češće bili kod kuće s djecom, tih je savjeta od strane odgojno obrazovnih ustanova bilo još i više. Naš zadatak je, naravno, dati ideje pa i zadatke roditeljima kako bi kod kuće mogli barem približno pratiti nastavni program. No, što s ostatkom vremena? Kako se igrati s djecom, koje igračke im dati? Neka se igraju sami. Nemojte zaboraviti na slobodnu igru. Pustite da vas djeca uključe kad oni požele. Mnogi roditelji osjećaju krivnju ako se odmah ne uključe u igru svog djeteta, no dovoljno je djetetu dati prostor i priliku da izabere nekoliko igračaka ili premeta kojima će samo organizirati igru. Igra je vrlo korisna i dijete treba vrijeme za igru. Puno vremena. Pokazalo se da igra ima poželjnije posljedice za dječji razvoj nego brojne organizirane edukativne aktivnosti u koje guramo svoju djecu. Kako je to moguće? Edukativne aktivnosti poput onih u vrtiću i školi nam se čine puno boljima od igre skrivača vaše dvoje djece po kući. Edukacija je bitna, ali vremena za igru djeca moraju imati. Kod igre skrivača primjerice, djeca doživljavaju određenu razinu stresa kroz veselo uzbuđenje u posve sigurnim uvjetima i niz takvih "dobrih stresova" na biološkoj razini priprema djecu za nošenje s pravim stresom u budućnosti. Ovo je samo jedan od primjera kako igra utječe na razvoj mozga. Igra je također povezana s emocionalnom otpornošću, a djeca koja se više igraju postaju društveno prilagođeniji ljudi. U igri djeca rješavaju probleme. Možda odraslima igra izgleda kao - igra i ništa više, no dijete u igri često oduzima kocke ili dijeli šalice lutkama, a to je matematika. Dijete mjeri količinu pijeska u kanticama, a to je fizika, popravlja potrgane igračke na svoj način, a to je inženjerstvo. Djeca koja se igraju u grupi imaju prilike upoznati osobine druge djece i mogu naučiti kako rješavati konflikte. Tako usvajaju socijalne vještine i uče samokontrolu. Igra je bitna. Zaboravite na modu. Ne morate djecu upisati na sve nove programe u gradu, ne morate im kupiti najskuplje igračke ili pametne uređaje da biste im osigurali učenje. Najbolje se uči kroz igru i zato im dajte prostor i vrijeme, papire i bojice, kutije, posuđe, stare igračke, nešto za početak, a oni će najbolju igru osmisliti sami.
 

Pripremila: Ivana Sopić Lumezi, stručna suradnica psihologinja

Nova didaktika

Naš Centar i dalje provodi nastavu na daljinu. No, vjerujemo da ćemo se uskoro družiti u Centru i s velikim veseljem učiti. U tome će nam pripomoći i didaktika koja nam pristiže.

      

Za sve mame

Bliži nam se Majčin dan i zato ćemo ovu objavu posvetiti svim majkama naših učenika, ali i svim majkama koje čitaju naše objave, uz želju da sljedeći tekst i očevima koji ga čitaju bude koristan. Majčinstvo je divno, to je najljepša stvar na svijetu, no ove godine na Majčin dan nećemo govoriti o tome, tema je izgaranje (burn out). Prijeđimo odmah na stvar! Trudnoća, porod, dojenje, hranjenje, briga oko zaraznih bolesti, briga oko napretka u govoru, motorici, briga oko odgoja, činimo li pravu stvar, je li sve u redu s djetetom, bi li već trebao znati neke stvari, čudno se ponaša, briga oko polaska u vrtić, polaska u školu, briga svakog dana, ustajanje, higijena, izlazak na zrak, a tu je i posao, obaveze u kući, kuhaj, pospremaj, nauči dijete pospremati, biti samostalno, briga oko budućnosti... briga oko toga jesam li dobar roditelj, jesam li dobra majka??? Ovo su brige poznate svakoj majci, a još je teže majkama djece s teškoćama u razvoju, jer tu su dodatne brige koje mnogi oko njih ne razumiju. Sve se to može, majke imaju snagu, ali dogodi se trenutak u kojima majka "izgori". To je vrlo popularan termin u posljednje vrijeme, ali zaista opravdava svoje značenje. Radi se o osjećaju iscrpljenosti, snižene motivacije i fizičkog pada energije. Događa se zbog svih navedenih briga, a ponekad ga je teško spriječiti. Zašto? Zato što majke zaboravljaju sebe. Preplavljene su brigama i navikle su na njih u toj mjeri da im je postalo čudno ne brinuti. Događa se da je odjećaj zabrinutosti postao osjećaj sigurnosti. Jedna majka kaže "Kad ne brinem, počnem brinuti jer ne brinem. Kad obavim sve poslove oko kuće i djeteta, tražim novu obavezu. Moram biti okupirana". E, pa drage mame, znate što? Ne mora biti tako. Ne morate baš uvijek brinuti i baš uvijek raditi. Jer ako tako nastavite - i vi ćete izgorjeti. Savjet koji slijedi nekima će zvučati banalno, patetično, nekima možda i sebično, ali pokazalo se da je briga o sebi ono što je bitno za mentalno zdravlje majki čiji dani izgledaju ovako burno. A što je ta briga o sebi? Jeste li zaboravile što to znači? Vaši um i tijelo trebaju odmor, zadovoljstvo, nagradu. Ne radi se o tome da tu i tamo odete s društvom na kavu ili pogledate neki film subotom. Ne. Svaki dan vam treba neki punjač baterija. Ideja ima mnogo, a sve ovisi o tome što vi volite i što vas najviše opušta i raduje. "Lako je reći", pomislite, "ja imam toliko posla da si to ne mogu priuštiti". Kažem Vam da nije tako. Slijedite ove upute. Ujutro razmislite što vas sve čeka taj dan. Možete napraviti i popis. Kuhanje, usisavanje, šetnja s djetetom, odvesti dijete na terapiju, kupanje, kupovina... I zatim jednu stvar s popisa prekrižite. Pa što ako ne usisate? Vjerujte, sutra će prašine biti još i više pa će se bolje isplatiti. Kad ste mislili usisavati? U vrijeme kad je dijete na terapijama. Znači imate tih pola sata? To će biti vrijeme za vašu brigu o sebi. Odaberite svoju aktivnost i uživajte. To nije sebično. Uživate i punite svoje baterije i tada ćete se bolje osjećati i bolje funkcionirati. Punjenje baterija je obavezno! Zamislite što sve možete raditi? Slušajte glazbu, glasno, plešite, gledajte kroz prozor i jedite nutellu iz staklenke, bojajte, crtajte, pročitajte nešto lijepo i beskorisno, nazovite prijateljicu, izađite sami u šetnju, isprobavajte odjeću, vozite se besciljno, maštajte, legnite na pod i ne radite ništa. Zamislite da ste proteklih tjedan dana svaki dan radili nešto od toga, bi li se u ovom trenutku osjećali bolje? Sigurno. Mame, nemojte izgorjeti. Napunite svoje baterije, zaslužujete to. Svakog dana u godini, a pogotovo na onaj poseban za vas. Sretan vam Majčin dan!
Pripremila: Ivana Sopić Lumezi, stručna suradnica psihologinja

Snjegović Vili

Od danas nas na ulazu u Centar dočekuje snjegović Vili.
Da bi zdravi bili, poručuje snjegović Vili:

"Dezinficiraj ruke, razmak drži, od korone budi brži.

Pazi na mjeru svaku, čuvaj djeda i baku."

Obavijest

Poštovani roditelji i učenici,

nakon provedbe ankete o povratku učenika u školu uz poštivanje preporuka MZO-a i HZJZ-a, obavještavamo vas da je odlučeno kako će se nastava i dalje provoditi na daljinu.

Hvala vam na suradnji!

PSP

Klikom na poveznicu pogledajte kako izgleda rad na daljinu

Produženog stručnog postupka.

https://www.facebook.com/452930551453142/videos/1391255517725602/

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Klikom na poveznicu pogledajte kako smo obilježili

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom.

https://www.facebook.com/452930551453142/videos/254261652483198/

UNICEF

UNICEF je pripremio brojne materijale i smjernice za roditelje i stručnjake u pružanju podrške djeci u vrijeme pandemije. Pogledajte na slikama u prilogu, a također posjetite i njihovu stranicu koju redovito obogaćuju novim materijalima i informacijama. 

https://www.unicef.org/croatia/kutak-za-roditelje

    

Naša virtualna zbornica

Stručne suradnice Kristina Renjak i Helena Strsoglavec pripremile su

video o našoj virtualnoj zbornici. Video pogledajte na poveznici:

https://web.facebook.com/452930551453142/videos/186228712412331/

 

Nastava na daljinu

Tjedni nastave na daljinu su iza nas, a oni ispred, čekaju nas s novim izazovima. Svaki dan učitelji se trude da ovu neobičnu situaciju, učenicima i roditeljima, učine što lakšom te da ova situacija postane "novo normalno". Ovaj posao naučio nas je da se moramo prilagođavati na razne načine pa smo mi, učitelji edukacijski rehabilitatori, uspjeli održati ovu neobičnu nastavu usprkos specifičnostima našeg posla. Povezali smo se internetom, aplikacijama, poštom, sms-om, telefonom. Slikamo, snimamo, "skidamo", šaljemo, kreiramo, kombiniramo za naše učenike. Ovaj kratak prikaz samo je dio onoga što radimo. I za kraj, veliko hvala roditeljima!
#izdržimojošmalo
#zajednosmojači

    

Razgibajmo se!

 U novom tjednu s novim vježbama uz učitelja Daria Sokača.


https://youtu.be/yfF7T0kl9mk

Nastava na daljinu
Nalazimo se u 7. tjednu nastave na daljinu. Prije 2 mjeseca nitko od nas ne bi očekivao da ćemo biti tu gdje jesmo danas i da ćemo raditi na način na koji radimo. No, usprkos iznenađenju, prionili smo na posao i uložili puno truda i vremena kako bi nastava na daljinu zaživjela u svom punom sjaju. Ivana Dugina Baran, učitelj edukacijski rehabilitator, pripremila Vam je jednu prezentaciju koja prikazuje dio nastave u njenoj skupini – prikaz kako putem dobre suradnje između učitelja, učenika i roditelja možemo ostvariti dobru komunikaciju, povezanost i uvjete u kojima učenici mogu učiti, provoditi kvalitetno slobodno vrijeme, igrati se, razvijati svoje vještine, gdje potičemo njihove želje i što je najvažnije – da je svima zajedno ugodno i poticajno radno okruženje. Pogledajte prezentaciju na sljedećoj poveznici:
 
Dan grada Križevaca


Gradu za rođendan poklanjamo virtualnu izložbu radova naših učenika 😊 

Sretan rođendan, Križevci! 🎂
 

https://padlet.com/tihana_doskocil/1qgj2kkid635drxw

Svjetski dan knjige

Danas obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava stoga poslušajte priču

Vera među knjigama autorice Davorke Premec, nakladnik Ibis grafika 

https://www.loom.com/share/784e64d5d991413cb577d244bcb72b0a


a možete se poigrati i online puzzlama 😊
https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3dda9378e5bb

Vježbajmo

Naš učitelj TZK Dario Sokač pripremio je kratki poligon prepreka s rekvizitima koje svatko ima kod kuće...

uključite maštu... 

😀
https://www.youtube.com/watch?v=5D-4RbuQwek&feature=share

Dan planeta Zemlje

Ovih dana očistili smo vlastita dvorišta, posadili cvijeće, voćke, brinuli o biljkama i životinjama, sortirali otpad i kreativno reciklirali;

crtali smo, slikali, fotografirali… za veliku čestitku našoj planeti Zemlji.
 

Naše fotografije i likovne radove pogledajte klikom na poveznicu 

https://padlet.com/tihana_doskocil/3m3y7e2cb2czh5wj

A za razbibrigu poigrajte se anagramom na poveznici 

https://wordwall.net/play/1614/009/984

Oraspoložimo se uz glazbu

U tijeku smo šestog tjedna rada od kuće, nastave na daljinu, društvene distance. Biti doma ima mnoge prednosti, ali mnogima nam nedostaju prijašnje navike i socijalni kontakti. Naše raspoloženje može postati lošije, od manjka energije i motivacije do potištenosti i povlačenja u sebe. Zato je važno jedni drugima pružiti podršku, utješiti se i povezati na drugi način.
U nastojanju da pomognemo našim učenicima i njihovim roditeljima u osnaživanju dobrih odnosa, smanjenju negativnih emocija i lošijeg raspoloženja, predlažemo neke glazbene aktivnosti. U svim aktivnostima sudjeluju roditelji sa svojom djecom.
Prva igra zove se „Kuhinjski bend“ a zahtjeva pojedine kuhinjske rekvizite kao što su lonac, plastične posude i kuhače. Učenici istražuju najprije zvuk svakog pojedinog predmeta, a zatim roditelj dirigent zadaje jednostavan ritam koji učenik reproducira na posudi koju ima pred sobom. Dirigent može dati prostor za ritmičku improvizaciju i zajedno sa djecom dogovoriti znak za kreni i stani, tiše i glasnije, brže i polagano i tako vježbati ritmičke fraze poštujući pritom način izvedbe zadano od strane dirigenta.
Druga igra je također sviranje – „Stakleni ksilofon“. Pred učenika se postavi nekoliko staklenih bočica ili vaza iste veličine sa različitim omjerom vode. Učenik laganim pokretima žlicom udara po staklenkama, osluškuje različitost zvuka, reproducira zvuk i muzicira.
Treća igra „Plesni prvak“ zahtijeva plesni podij (naravno to može biti i vaša dnevna soba). Podij možete označiti užetom, jastucima ili čak odjećom. Roditelj je DJ – osoba koja pušta glazbu uz pomoć bilo kakvog uređaja za puštanje glazbe. DJ treba pokrenuti i zaustavljati glazbu, a pravila za djecu su lagana. Svi dođu na podij i plešu dokle god glazba svira. Kad se glazba zaustavi, svi se moraju zamrznuti. Tko god se pokrene prije nego što glazba krene, postaje publika. Tko je zadnji ostao, taj je plesni prvak.
Četvrta igra „Poveži glazbu sa slikom“ osmišljena je za poboljšanje kreativnosti. Potrebno je imati oko 3 instrumentalne pjesme npr. Disney piano collection i do 10-tak izrezanih slika iz starih časopisa i novina. Također je potrebno imati čisti list papira i ljepilo. Glazbeni primjeri slušaju se pojedinačno u trajanju od par minuta. Nakon prestanka slušanja, dijete odabire sličicu koja najviše odgovara pjesmi koju je poslušao, sličicu zalijepi na papir i imenuje pjesmu. Postupak je jednak za slušanje drugog i trećeg glazbenog primjera. Roditelji kasnije mogu produžiti razgovor o tome kako se dijete osjećalo i koja mu se pjesma najviše svidjela.
Kada smo lošije volje u većini slučajeva posežemo za slušanjem glazbe. Određena muzika doista nas može oraspoložiti i izazvati neke pozitivne emocije i ugodu. Iako su glazbeni izbori isključivo individualni, znanstvenici tumače da su to pjesme čije su glazbene komponente specifičnog karaktera. Tematski su najčešće ljubavne ili govore o nekim sretnim događajima, a tempo može biti andante (umjeren) do presto (vrlo brzo). Tonalitet je najčešće durski.
Udobno se smjestite, opustite i prepustite slušanju glazbe koja će ispuniti ne samo vaš interijer već i vaša srca!
Neki naši prijedlozi glazbenih primjera za poticanje boljeg raspoloženja su: 

https://youtu.be/5S2je6vZdAQ - Neno Belan, 

https://youtu.be/b22PllMs0uA – Psihomodo Popo, 

https://youtu.be/eZdHm8TVyto – Parni valjak, 

https://youtu.be/Swd2UOgCeaA – Luka Nižetić, 

https://youtu.be/idqUkbDxHv0 – Daleka obala.

Što čitati u Koronakrizi?

Život svih nas promijenio se naglavačke u posljednjih mjesec dana. Kako odraslima, tako i djeci, život u samoizolaciji nije jednostavan. Rad od kuće, nastava na daljinu, razne obaveze u kućanstvu… a što možemo raditi u slobodno vrijeme? Jedna od zajedničkih aktivnosti svakako može biti čitanje. 

Čitanje je aktivnost koja uključuje cijelu obitelj – roditelje, bake i djedove, braću i sestre. Izuzetno je važno za razvoj kognitivnih sposobnosti djece, a osobama koje su uključene u čitanje djeci, osigurava čvrstu vezu s djetetom.

Prva knjiga s kojom se dijete najčešće susreće je slikovnica. Slikovnica djetetu pruža osnovne spoznaje o svijetu koji ga okružuje te djetetu omogućuje razvoj mišljenja i podupire razvoj njegova govora.

Donosimo vam nekoliko poveznica na zanimljive slikovnice te audio slikovnice koje možete zajedno čitati ili slušati:

Tri praščića https://vrticdoma.com/2020/03/28/tri-prascica/

Hektor i Leopoldina https://vrticdoma.com/2020/03/30/hektor-i-leopoldina/

Audio slikovnica Godišnja doba https://vrticdoma.com/2020/03/27/godisnja-doba/

Audio slikovnica Mali crveni vlak https://vrticdoma.com/2020/04/08/audio-slikovnica-mali-crveni-vlak/

 

"Vizualni rasporedi"

Učitelji i stručni suradnici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci kontinuirano se stručno usavršavaju. Tijekom drugog polugodišta 2019/2020. šk. god., u našem Centru provodi se Ciklus radionica „Vizualni rasporedi“, predavačice Tee Selaković, prof. def. Cilj edukacije je svrhovito uvođenje upotrebe vizualnih materijala u radu s djecom atipičnog razvoja. Znanja i vještine koje smo ponovili i naučili :
- psihologija učenja, tj. usvajanja znanja i vještina
- znanje kako prilagoditi vizualni raspored djetetovim specifičnim potrebama
- kada i na koji način koristiti vizualne rasporede
- znanje pisanja priča za usvajanje društveno prihvatljivog ponašanja
- metoda rada s pričama za usvajanje društveno prihvatljivog ponašanja
- psihologija ponašanja i modifikacija ponašanja
- znanje o učenju, kada smo najuspješniji u učenju i zašto
- znanje o izradi adaptivnog obrazovnog materijala

Posljednja u nizu radionica „Adaptivne knjige“ je upravo u tijeku. Provodimo je u virtualnom okruženju – aplikaciji Teamse.
Stavili smo se i mi u situaciju učenika – učimo na daljinu. Zabavno je 😉.

Svjetski dan glasa

Svjetski dan glasa i zdravlja glasnica obilježava se 16. travnja.

Glas je vrlo važan „alat“ u svakodnevnoj komunikaciji i radu. Međutim svijest o važnosti glasa javlja se tek onda kada glas oboli ili ga izgubimo. Smanjenje glasovnih mogućnosti može znatno utjecati na učinkovitost i jasnoću govora i dovesti do teškoća, a ponekad može smanjiti ili čak ugroziti i radnu sposobnost.  Važno je da ne zapuštate svoj glas, već da  se pravovremeno javite liječniku  specijalisti otorinolaringologu - fonijatru, koji će utvrditi uzrok nastanka  promuklosti i uputiti vas logopedu. Logoped može pomoći i u slučajevima gubitka govora uslijed operativnog odstranjenja grkljana. 

Pohađanjem logopedske terapije možete jednostavnim postupcima brzo naučiti kako uspostaviti pravilnu fonaciju bez napora, boli i promuklosti.

Vježbe

Dragi učenici i roditelji,
nadamo se da ne provodite dane samo ispred malih ekrana nego da se i krećete, vježbate jer kretanje i vježbanje puno utječe na poboljšanje zdravlja. Evo nekoliko savjeta što možete raditi kod kuće (primjeri vježba na slikama):
za početak, možete se razgibati u mjestu, potom tko ima uže ili vijaču, možete raditi preskakanje vijače, dodavanje lopte u mjestu s prsiju, iznad glave, guranje po podu, jednom rukom iznad glave i iza leđa. Ako imate kod kuće rekete za badminton, možete prebacivati lopticu, potom voziti bicikl, šetati ili lagano trčati.

    

Kartice za kišne dane

Već tjednima slušamo iste riječi "ostani doma" i već nam ponestaje ideja za igru i aktivnosti u kući. Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba objavila je ove korisne ideje u obliku kartica koje možete preuzeti u pdf formatu. Nadamo se da ćete pronaći nešto za sebe i zabaviti se.
 

Poveznica na Kartice za kišne danehttps://www.poliklinika-djeca.hr/wp-content/uploads/2020/04/Kartice-za-ki%C5%A1ne-dane1-1.pdf?fbclid=IwAR0iWafLEU6WOeBRjezuAbbK10od43uGBfGnapI5LFLKJOzb7tIS2wm4kUo

Video čestitka

Čekamo još jedno Uskrsno jutro. Bit će svečanije, sunčanije i mirnije….
Bit će to Uskrs kojeg ćemo se sjećati na jedan, sasvim drugačiji način…
O ovom Uskrsu pričat ćemo i nekim budućim naraštajima.
Stvorite lijepe uspomene u krugu najbližih.
Za Uskrs, nismo zajedno izrađivali čestitke niti bojali pisanice.
Ovog Uskrsa su, draga djeco, učenici i roditelji naši učitelji, stručni suradnici i pomoćnici u nastavi za vas izrađivali čestitke.
Pogledajte našu čestitku vama.
Uskoro ćemo biti zajedno. Do tada, budimo odgovorni i ostanimo kod kuće.
Sretan Uskrs! 

Pogledajte video čestitku koju smo pripremili za naše učenike na poveznici...

https://www.facebook.com/watch/?v=628688971316864

 

Čestitka

Informacija

Dragi roditelji,
zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom virusa COVID-19 te nemogućnosti da Centar za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu svoje usluge pruža direktnim putem, roditeljima nudi besplatno savjetovanje putem telefona vezano uz različita područja razvoja djeteta.

Brojevi telefona stručnjaka (psiholozi, edukacijski rehabilitatori, logopedi i socijalni pedagozi) prema područjima iz kojih stručnjaci pružaju podršku i savjetovanje, vrijeme u kojem ih možete nazvati, nalaze se u letcima i obavijestima u prilogu.

 

    

 

Uskrsne igre i aktivnosti

🌼 🐣 Draga djeco, učenici, roditelji, bake i djedovi, predlažem različite zabavne Uskrsne igre i aktivnosti. Što je igra raznolikija, više doprinosi razvoju djeteta, a pogotovo ako stimulira osjetilo dodira, ravnoteže, pokreta, vida, zvuka, mirisa i okusa. Senzorna igra važan je dio djetetovog odrastanja te pridonosi općenito razvoju djetetove igre, razvoju grube i fine motorike, motoričkog planiranja, održavanju pažnje, razvoju govora i jezika te emocionalnom i socijalnom razvoju. Nadam se da ćete uživati u igrama, osmišljene su na način da ih možete izvoditi s predmetima i materijalima koje imate kod kuće. Stručna suradnica Helena Strsoglavec, mag.rehab.educ, pedagog senzorne integracije 

    

Veliki tjedan

Naš vjeroučitelj Mario Vuk pripremio je prigodan tekst povodom Velikog tjedna.

          

Međunarodni dan dječje knjige

Svake godine na rođendan pisca Hansa Christiana Andersena (2. travnja) obilježava se Međunarodni dan dječje knjige. Hans Christian Andersen napisao je brojne bajke poput Palčice, Princeze na zrnu graška, Male sirene i dr.
Naši učenici poslali su nam svoje radove s likovima iz priča te smo tako obilježili taj dan. 

 

Svjetski je dan svjesnosti o poremećajima iz spektra autizma

💙 2. travnja Svjetski je dan svjesnosti o poremećajima iz spektra autizma. Prijašnjih godina obilježili smo ga puštanjem plavih balona, a ove godine su naša djeca i učenici u svojim kućama nacrtali plave balone, izradili ih iz kolaža, igrali se plavim balonima, napravili plava srca na žici i izrazili se na razne druge kreativne načine. Također, učiteljica Ivana Dugina Baran snimila je kratak video.
Hvala svim roditeljima, braći i sestrama, učiteljima, odgojiteljicama, stručnim suradnicima, ravnateljici i svima ostalima koji su podržali ovaj način obilježavanja ovog dana. Volimo i poštujmo različitosti. Uživajte u našim radovima! 

Logopedske igre

Naša logopedinja Nataša Mustić predlaže logopedske igre i vježbe koje će ispuniti vaše vrijeme i pri tome vježbati komunikaciju, jezik, govor i motoriku.

 

LOGOPEDSKE IGRE I POTICANJE JEZIČNO – GOVORNOG

RAZVOJA

Igra je djetetovo najprirodnije okruženje i oblik života u kojem najlakše i najbrže uči.

Stoga, jezično govorni razvoj možete najjednostavnije poticati kroz igru od najranije

dobi tako da:

· pomažete djeci razlikovati šumove, zvukove, glasove i riječi

· nauče oponašati životinje, radnje,događaje, socijalne geste

· razvijate ritam igrajući ritmičke igrice, pjevajući pjesmice, brojalice

· potičete dijete na komunikaciju s različitim osobama i u različitim situacijama

· pričate djetetu o sebi i svom djetinjstvu-time zadovoljavate njihovu znatiželju i

potičete usvajanje novih riječi i razumijevanje

· imenujete stvari u djetetovoj okolini, time se razvija ekspresivni rječnik

· potičete motorički razvoj; šetajte s djetetom, ljuljajte se…

· zadovoljite djetetove potrebe za novim saznanjima, nađite uvijek vremena

odgovoriti na dječja pitanja- oni tako uče

· u komunikaciji s djetetom upotrebljavajte riječi koje ga potiču da više govori,

npr:''Pričaj mi više o tome'', ''…i onda?''…

· postavljajte djetetu otvorena pitanja poput:''Kako si to učinio?'', ''Kako je to

bilo?'' i slično.

· izbjegavate komunikacijske nesporazume jer dijete s jezično govornim

poteškoćama ne može uvijek riječima izraziti svoje želje, potrebe i doživljaje. To ga

rastužuje i ljuti te stoga katkad gubi kontrolu nad svojim ponašanjem. Oprostite mu.

 

Prijedlog aktivnosti poticajnih za jezično - govorni razvoj

VJEŽBE GOVORNIH ORGANA

Vježbe za pokretljivost jezika

Dijete ponavlja za Vama

· polagano pokretanje jezika prema naprijed (isplaziti jezik)

· polagano pokretanje jezika prema natrag

· polagano pokretanje jezika gore-dolje (prema vrhu nosa pa prema bradi)

· pomicati jezik lijevo-desno u kutove usana

· vrškom isplaženog jezika dodirnuti gornju, pa donju usnicu

· otvorene usne oblizati jezikom (kružni pokreti jezikom)

 

Vježbe za pokretljivost usana

Dijete ponavlja za Vama

· zaokružiti usne- dati poljubac

· razvući usne

· stisnuti usne

· pokušati držati olovku iznad gornje usne

· vježbe puhanja- puhati balon, puhati u svijeću….

 

Vježbe mimike lica

Dijete ponavlja za Vama

· zatvarati i otvarati oči

· stisnuti oči i naborati nos

· smiješiti se

· napraviti ljutito lice i tužno lice

 

IGRANJE SA ZVUKOVIMA

''Pogodi tko se glasa''

Svrha: razlikovati i oponašati različite zvukove

Za uzrast: od prve godine

Što vam treba: sličice životinja

Kako igrati: stavite sličice na stol i glasajte se onako kako se glasa životinja, a djeca

pogađaju i imenuju životinju, zatim Vi imenujte i tražite od djeteta da ono oponaša

glasanje životinja.

Dodajte:

Kada djeca pogode zvuk kojim se životinje glasaju pitajte ih što rade.

npr. mijau, mijau, mijau- maca mijauče

koko-koko-da- kokoš- kokodače...

 

OBOGAĆIVANJE RJEČNIKA

''Jedan, dva tri- kaži mi ti''

Svrha: razvoj rječnika

Za uzrast: od treće godine

Kako igrati: kažite riječ, a dijete treba reći riječ suprotna značenja.

sunčan dan-kišni dan

duga kosa-kratka kosa

visoka kuća- niska kuća...

Dodajte:

· recite riječ, a dijete treba reći množinu iste riječi

npr.list-lišće, pas-psi...

· recite riječ, a dijete treba izmisliti odgovarajuće pitanja

npr. pismo- Što nosi poštar?

cipela- Što nosimo na nogama?

· zadajte djetetu riječ koja označuje zanimanje, dijete treba reći što radi, zatim

recite što netko radi, a dijete treba reći zanimanje

· izgovorite jednu imenicu, a dijete treba dodati pridjeve koji će tu riječ najbolje

opisati

npr. cvijet..... lijep, crven, mirisan, malen, mekan

lopta..... okrugla, velika, gumena, šarena

· djeca trebaju poznate imenice izraziti jednom riječju

npr. pas, mačka, koka, patka, pile su- domaće životinje

krumpir, luk, zelje, rajčica je- povrće

 

PREPOZNAVANJE RIME

''Rima iz vrećice''

Svrha: uočavanje glasovne strukture riječi

Za uzrast : od četiri godine

Što vam treba: čvrsta papirna vrećica napunjena sličicama

Kako igrati:izvlačite jednu po jednu sličicu i tražite od djeteta da kaže riječ koja se sa

sličicom slaže u rimi. Dopustite djetetu da govori i besmislene riječi važno je da uoči

rimu.

Dodajte:

Posložite na stol tri sličice, tako da se dvije rimuju, a dijete treba izdvojiti sličicu koja

je višak.

 

GLASOVNA OSVJEŠTENOST

''Glas do glasa –riječ''

Svrha: uočavanje položaja glasa u riječi

Za uzrast: od 4 i pol godine

Što vam treba: sličice na kojima su prikazani predmeti koji počinju s glasovima: A, E,

I, O, U, C, Č, Ć, Š, Z, Ž, H, F

Kako igrati:

Imenujte riječ tako da produžite prvi glas u riječ, a dijete neka ponovi za Vama, zatim

se zamijenite.

Pronađite sličice riječi koje završavaju s istim glasom i uvježbavajte produžavanje

zadnjeg glasa.

Dodajte:

· zadajte glas, a dijete treba nabrojit što više riječi koje započinju i završavaju

zadanim glasom

· recite jednu riječ, a dijete treba reći slijedeću riječ koja započinje s glasom

kojim završava riječ koju ste Vi izrekli, a zatim Vi nastavljate slijedeću riječ koja

počinje zadnjim glasom koje je dijete izreklo.

npr. Vi kažete čamac, a dijete kaže -cipela,zatim vi kažete avion, a dijete kaže

nogomet, itd.

    

Vrtić na daljinu

Dječji vrtić Centra šalje malu pomoć za mame, tate, bake, djedove i sve ostale koje provode vrijeme s djecom kod kuće čuvajući pri tome ne samo njihovo zdravlje, veće zdravlje svih nas.

Draga djeco i roditelji, naš vrtić Vam predlaže još nekoliko aktivnosti, igara i pjesama za naredne dane, čuvajte se, mazite se, a vaše će tete naći još puno zanimljivih aktivnosti da vam olakšaju ove dane koje provodite s djecom kod kuće.
Mislimo na vas iako smo daleko, Vaše tete.
 smiley

 

                     

Preporuke

Donosimo Vam preporuke Hrvatskog Crvenog križa i kratki tekst Hrvatske psihološke komore namijenjen onima koji se svaki dan suočavaju sa strahom od zaraze. Neki od nas lako podnose ovu situaciju, no mnogima su brige o zaštiti od zaraze posve okupirale misli.
Kako se nositi sa strahom odnosno „upravljati“ našim doživljajem opasnosti i rizika?
Dakle, pojava novog koronavirusa predstavlja novost i puno je nepoznanica o toj zaraznoj bolesti što pojačava osobni doživljaj opasnosti te strah i neizvjesnost. To je normalna reakcija. Strah pritom može biti reakcija na stvarnu prijetnju ili pretpostavljenu prijetnju – prijetnju koju pretpostavljamo ili očekujemo i percipiramo na temelju naše osobne procjene ili doživljaja rizika. Panika pak predstavlja intenzivan, odnosno jak doživljaj straha. Tako strah, jaka tjeskoba ili panika, a s tim u vezi i naše ponašanje, često nije odraz stvarnog rizika utemeljenog na epidemiološkim podatcima već odraz našeg osobnog doživljaja rizika ili opasnosti. Neki percipiraju povećani osobni rizik, a neki smanjeni što onda utječe na njihovo ponašanje.
Strah nam tijekom epidemije u određenoj mjeri pomaže usmjeriti se na moguće izvore prijetnje i brigu o svom zdravlju. Istraživanja tijekom nekih drugih epidemija su pokazala da je razina usvajanja mjera opreza (preventivnih mjera) bila povezana s povećanom razinom anksioznosti i
straha od infekcije. S druge strane pretjerani strah i panika mogu više štetiti nego koristiti.
Kako bismo „upravljali“ našim doživljajem rizika, a time i našim doživljajem straha, evo nekoliko preporuka: Važno je prvo i osnovno naći i pratiti samo provjerene i vjerodostojne izvore informacija . Usto je važna kontinuiranost i dosljednost informiranja, ali ne pretjerano i stalno.
Drugi važan način na koji možemo upravljati osobnim doživljajem opasnosti je korištenjem strategije postavljanja jednostavnih pitanja, npr. Postoji li razlog zbog kojeg je moguće da sam ja osobno u povećanom riziku od zaraze? Jesam li bio/la u kontaktu s mogućim slučajevima zaraze? Takvim promišljanjem smanjujemo mogućnost doživljaja rizika i povećane prijetnje na nesvjesnoj i instinktivnoj razini, odnosno racionalnije promišljamo o mogućoj opasnosti.
Dakle, ispitajte svoj strah, upitajte sami sebe-trebam li se bojati? Imam li za to razloga? Svakodnevna briga nam šteti i bolje je ne misliti o brigama. Zato je najjednistavnije poduzeti sve mjere zaštite od zaraze i onda sebi reći - nisam se izložio opasnosti, nemam razloga za brigu. Ponavljamo da se za psihološku pomoć možete javiti našoj psihologinji Ivani na telefon 0992800152 od ponedjeljka do petka u terminu od 9:30 do 11:00 sati.

  

 

 

Obavijest za roditelje i učenike

U ovim nesvakidašnjim okolnostima Vam želimo pružiti dodatnu podršku. Stoga Vam je od sada dostupna i telefonska pomoć u vidu savjetovanja i psihološke podrške. Od ponedjeljka do petka u terminu od 9:30 do 11:00 sati, naša stručna suradnica psihologinja Ivana Sopić Lumezi dostupna je na sljedećem broju: 099/ 280 0152.

Ljubičasti dan

"💜Danas obilježavamo LJUBIČASTI DAN. Osnovala ga je 2008. godine Cassidy Megan iz Kanade, tada devetogodišnja djevojčica. Zbog osjećaja usmljenosti i nerazumijevanja njezina želja je bila svima govoriti o epilepsiji i svima pokazati kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi.
Mi danas u ovoj objavi dijelimo crtež djevojčice koja se također cijelo svoje djetinjstvo nosila s epilepsijom.
A Vi možete obući danas nešto ljubičasto i na taj način pružiti podršku i razumijevanje za osobe s epilepsijom. Također, čuvajte se i ostanite doma.💜"

Nastava na daljinu

I nakon prvih dilema - Nastava na daljinu? Kako ćemo?

Zahvaljujem Ivani Dugini Baran, mag. educ. rehab., te učenicima i roditeljima POOS 7-11 godina na kratkom prikazu kako uz prilagodbe, dobru komunikaciju i podršku izgleda uspješno realiziran tjedan nastave na daljinu.

NASTAVA NA DALJiNU - KOMUNIKACIJA S RODITELJIMA I UČENICIMA:
Tjedan 16.3. – 20.3.2020.
• 16.3.2020.
– videopoziv u učenikom A.C. (prvo iskustvo) – pozdravljanje, imitacija pokreta (mahanje, digni ruku, pokaži nos i sl.)
• 17.3.2020.
- Razgovor s gospođom C. – upute za naredna 2 tjedna, podizanje materijala u školi
- Razgovor s gospođom K. – upute za naredna 2 tjedna, podizanje materijala u školi
• 18.3.2020.
-Razgovor s gospođom B. – dosadašnja realizacija zadataka, reakcije učenika; upute za naredni tjedan, dogovor za video poziv
Video poziv s majkom i učenikom L.K. – pozdravljanje, suradnja, globalno čitanje, vježba pisanja
Video poziv s učenikom A.C. – pregled zadatka, pokazivanje, imitacija, imenovanje stvari koji okružuju učenika
• 19.3.2020.
– kratki osvrt na dan (aktivnosti koje je učenik odradio putem fotografija) – učenik L.K. i A.C
• 20.3.2020.
– kraj tjedna, majke su pokupile nove materijale
- putem poruke su mi javile da su aktivnosti realizirane, te smo dogovorile video pozive za ponedjeljak (učenik L.K. i A.C.)
SAŽETAK:
U ovom tjednu, ispunjeni su svi odgojno-obrazovni sadržaji i aktivnosti predviđene tjednim planom i programom u suradnji s roditeljima. Komunikacija s roditeljima je bila svakodnevna. Učenici su prihvatili rad kod kuće. Majke su vrlo brižne, prema dogovoru bilježe aktivnosti putem fotografija. Vrlo su aktivne i susretljive. Video pozivi s učenicima su bili vrlo poučni te dobro prihvaćeni od strane učenika – imitacije, pozdravljanje, globalno čitanje , igra skrivanja, uočavanja predmeta u neposrednoj okolini. Neke fotografije uradaka se nalaze u prilogu!

  

Riječ psihologinje

Dragi roditelji,
nadamo se da ste dobro i da ste se već navikli na nove okolnosti. Znamo da Vam nije lako i zato smo tu za Vas. Iako su prioriteti sada pomiješani, svima nam je važno ostvariti ciljeve kojima i inače težimo. To je upravo obrazovanje i zato je važno da djeca i dalje obavljaju svoje školske obaveze. Sada je uloga roditelja u tome veća i u tome Vas podržavamo. Svojoj djeci pružite priliku da svaki dan nauče nešto novo, koristite materijale koje ste dobili od učitelja, ali i sami budite učitelji. Ispecite zajedno kruh, palačinke, ispričajte im događaj iz svog djetinjstva, uredite album, pjevajte, uživajte u vrtu... Znamo da ni Vama nije lako s obzirom na ograničenja, no nemojte se opterećivati stvarima nad kojima nemate kontrolu. Misli poput "kad će ovo biti gotovo?" ili "što nas još čeka" otjerajte tako što ćete se posvetiti sadašnjem trenutku i ispuniti ga. To nije lako ali zašto bi Vam vrijeme koje inače toliko cijenimo preletjelo u brigama i živciranju? Za nekoliko godina, kad Vas pitaju što ste radili za vrijeme pandemije, želite reći kako ste dobro iskoristili te dane. (Ivana Sopić Lumezi, mag. Psych.)

vjetski je dan osoba sa sindromom Down

21.3. Svjetski je dan osoba sa sindromom Down. Ove godine obilježavamo ga iz svojih kuća, obucite šarene čarape i pošaljite nam slike u komentarima.  Čuvajte se i pazite. Brinimo jedni za druge.

Obavijest

Dragi građani, draga djeco!

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, 20. ožujka je donio odluku o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta.
Sukladno Odluci molim vas da je se pridržavate, te za vrijeme trajanja ove mjere ne koristite igralište Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, kao ni ostala dječja i sportska otvorena igrališta.

Odgovornim ponašanjem spašavamo živote. Odgovornim ponašanjem pridonosimo da se dječja i sportska igrališta što prije otvore.

#ostanitedoma #buditeodgovorni

Obavijest

Poštovani roditelji i učenici,

sukladno novim mjerama civilne zaštite naša ministrica donijela je odluku da i učitelji rade od kuće. Želimo naglasiti da vam i dalje stojimo na raspolaganju. Za sve upite, pomoć i savjete obratite se razrednicima telefonski ili putem maila. Za upite koje ne možete riješiti s razrednicima, ravnateljica vam stoji na raspolaganju telefonski na broj 098 161 7093.
Upite možete poslati na mail: mihaela.brkic@skole.hr

Molimo vas da telefonske razgovore obavljate u periodu od 8,00 do 12, 00 h!

#ostanitedoma #buditeodgovorni

Obavijest

Upute i preporuke Stožera civilne zašite Grada Križevaca❗️

Sukladno preporukama Županijskog stožera, Stožer civilne zaštite Grada Križevaca moli građane slijedeće:
- oni koji imaju bilo kakve simptome zaraze koronavirusom mogu se javiti u Dom zdravlja Koprivnica gdje će u izdvojenom prostoru od 0 do 24 sata dežurati liječnici od kojih ćete dobiti sve daljnje upute i to na broju 048/279-637
- starije osobe, kao rizična skupina, mole se da ograniče svoje kretanje i ostanu kod kuće
- obitelj, prijatelje i susjede starijih osoba, molimo da vode računa o takvim osobama te im pruže pomoć kada je u pitanju nabavka lijekova ili osnovnih namirnica
- SVAKU SUMNJU na kršenje mjere samoizolacije za one osobe kojima je ona određena, odmah prijavite na brojeve telefona 112 ili 192, obzirom da takvi neodgovorni pojedinci predstavljaju zdravstveni rizik za sve, ali posebno za najugroženije skupine
- Stožer civilne zaštite Grada Križevaca donosi preporuku o skraćenju radnog vremena ugostiteljima do 20 sati, kao i preporuke o što manjem broju osoba koje borave u isto vrijeme u trgovinama, ljekarnama i ostalim uslužnim djelatnostima, uz pojačane mjere održavanja higijene i dezinfekcije

Za sada je riječ o PREPORUKAMA jer se o zabrani rada može raspravljati i odlučivati samo na državnoj razini, no molimo vas da ih shvatite krajnje ozbiljno, radi vašeg zdravlja i zdravlja korisnika vaših usluga.
Stožer civilne zaštite Grada Križevca održava svakodnevne sastanke, prati situaciju i preporuke državnog i županijskog stožera te će, ovisno o situaciji, na vrijeme izvještavati građane o daljnjem postupanju.

 

OBAVIJEST RODITELJIMA DJECE DORASLE ZA UPIS U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Priloženi dokumenti:
Obavijest.docx

Obavijest

Upozorenje nadležnih:

Poštovane/i,

apeliramo da roditeljima koji su u samoizolaciji jer su možda bili u kontaktu sa zaraženim osobama IZRIČITO NAPOMENETE da ne šalju djecu u vrtiće i škole.

Svako kršenje izolacije inače podliježe čak i kaznenom prijavljivanju.

Upravni odjel za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam

pročelnik

Obavijest

Poštovani roditelji i skrbnici,

Danas, 13. 3. 2020., Vlada RH odlučila je da se od ponedjeljka, 16. 3. 2020., nastava odvija na daljinu, a da se škole zatvaraju na 2 tjedna zbog pandemije COVID-19.

To znači da od ponedjeljka, 16. 3. 2020., pa sljedeća 2 tjedna, u školi nema nastave.

Isto tako, samo u iznimnim slučajevima, za one učenike, koji nemaju s kim ostati kod kuće, a koji ne mogu ostati sami, bit će organiziran prihvat u školi u vremenu od 8 do 12 s dežurnim učiteljem.

Apeliram na roditelje da ovu mogućnost koriste samo u iznimnim situacijama, jer se nastava prekida zbog zaštite javnog zdravlja.

Zdravstvenu ugrozu od virusa ćemo brže i efikasnije staviti pod kontrolu, ukoliko se pridržavamo preporuke o nedolasku u školu.

Jedna od preporuka je i da osim u iznimnim slučajevima, učenici ostanu u svojim kućama, dok se ne prekine mjera obustave nastave u školama.

Sve detalje o nastavi na daljinu, dobit ćete od svojih razrednika koji će vam biti dostupni preko mobitela svakog dana od 8 do 12 sati.

Svima želim puno zdravlja i strpljenja!

Ravnateljica škole,

Mihaela Brkić

Međunarodni projekt "Naša mala knjižnica"

U sklopu međunarodnog projekta "Naša mala knjižnica" učenici 3. i 4. razreda slušali su priče Divovsko skakutalo autorice Julije Donaldson i Ruša je slutila autorice Tamare Bakran. Nakon čitanja, učenici su rješavali zanimljive zadatke u kreativnim knjižicama, a jedan od zadataka bio je i nagradni zadatak - izraditi straničnike u obliku žabe.

  

 

"Vizualni rasporedi"

Povodom Nacionalnog dana edukacijskih rehabilitatora u srijedu, 4.3.2020., održana je druga od tri radionica „Vizualni rasporedi“ za učitelje, odgajatelje i stručne suradnike Centra. Kroz ciklus radionica „Upotreba vizualnog materijala u radu s djecom atipičnog razvoja“ vodi nas Tea Selaković, prof. def. Na drugoj radionici tema je bila Socijalne priče.

Asistivna tehnologija

Stiglo nam je još asistivne tehnologije, opreme naručene preko projekta "Komunikacija za svako dijete" u organizaciji UNICEF-a. Ovime ćemo još dodatno obogatiti naš rad s djecom i učenicima. Uskoro javljamo prve dojmove i iskustva s novom opremom!  Koordinator i izvoditeljica projektnih aktivnosti je stručna suradnica edukacijski rehabilitator (pedagog senzorne integracije) Helena Strsoglavec.

 

"Rastimo zajedno Plus"

Završen je prvi ciklus radionica s roditeljima Rastimo zajedno Plus. Podsjetimo, radionice su vodile stručne suradnice, logopedinja Nataša Mustić i psihologinja Ivana Sopić Lumezi. Radionice je pohađalo šestero roditelja, a održavale su se jednom tjedno. Radionice Rastimo zajedno Plus osmišljene su s ciljem podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju i vjerujemo da smo taj cilj i ostvarili. Roditelji koji su sudjelovali stekli su pozitivne dojmove o ovom načinu podrške, izjavili kako su uživali i naučili nove vještine. Također, u radionicama poput ove, roditelji imaju prilike dobiti više informacija o brojnim temama koje ih zanimaju i problemima koji ih brinu. Jedni drugima daju korisne savjete, a voditeljice mogu pitati za stručno mišljenje. Na završnoj radionici roditelji su dobili zaslužene diplome, što smo proslavili nagradivši se slanim i slatkim. Može se zaključiti kako je prvi ciklus bio uspješan te se već planira novi.

Dan otvorenih vrata

Povodom Nacionalnog dana edukacijskih rehabilitatora (1. ožujka) naš Centar danas je imao Dan otvorenih vrata. U goste su nam stigli djeca iz Vrtića Zraka sunca, Dječjeg vrtića Križevci, učenici Srednje škole Ivan Seljanec Križevci, Gimnazije I. Z. Dijankovečkog Križevci, roditelji, udomitelji te ostali dragi prijatelji i gosti. Naši vrijedni edukacijski rehabilitatori i odgajateljice s učenicima i djecom pripremili su raznolike radionice za goste. Bilo je tu radionica izrade uskršnjih jaja i ukrašavanja staklenki salvet tehnikom, izrada proljetnih plakata i slika, izrada proljetnog cvijeća, lutkarske predstave, recitacije, sportska radionica, ples i pjesma. Nakon kreativnog rada, svi sudionici predstavili su svoje uratke, a druženje je završilo uz kolače, sok i ples.

  

Dan otvorenih vrata

Povodom Nacionalnog dana edukacijskih rehabilitatora,

u srijedu, 4. ožujka, od 10 - 11:30 sati

pozivamo Vas na

DAN OTVORENIH VRATA CENTRA.

Pjevat ćemo, glumiti, svašta izrađivati

stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže :)

Međunarodni dan rijetkih bolesti

28. veljače obilježavamo Međunarodni dan rijetkih bolesti. Glavni cilj obilježavanja odnosi se na podizanje svijesti javnosti o rijetkim bolestima, kao i njihovom utjecaju na život oboljelih i njihovih obitelji. Život s rijetkom bolešću za većinu znači sljedeću svakodnevnicu: dobivanje i uzimanje lijekova, odlazak na preglede, sudjelovanje u fizikalnoj terapiji, korištenje specijalističke opreme te pristup različitim službama koje pružaju socijalnu i društvenu podršku. Balansiranje između ovih zadaća povezanih sa skrbi u kombinaciji sa svakodnevnim obvezama kao što su posao, škola i odmor može biti popriličan izazov.

Poremećaj ili bolest se definira kao rijetka ako pogađa manje od jedne osobe na njih dvije tisuće (ova činjenica odnosi se na Europu). U Europskoj Uniji 30 milijuna ljudi je pogođeno jednom od preko 6000 postojećih rijetkih bolesti.

80% rijetkih bolesti imaju otkriveno genetsko podrijetlo. Mogu se naslijediti ili razviti iz novih genskih mutacija ili kromosomskih abnormalnosti. Pogađaju oko 3-4% rođene djece. Ostale rijetke bolesti uzrokovane su infekcijama (bakterijskim ili virusnim), alergijama ili kemijskim i radijacijskim utjecajima. Neke rijetke bolesti uzrokovane su kombinacijom genetskih i okolišnih utjecaja. Ipak, za većinu rijetkih bolesti etiološki mehanizmi su nepoznati radi nedostatka znanstvenih istraživanja.

Iako se osobe oboljele od rijetkih bolesti i njihove obitelji suočavaju s brojnim izazovima, svakog dana bilježi se ogroman napredak. Značajan napredak ostvaren je porastom međunarodne suradnje na polju kliničkih i znanstvenih istraživanja, kao i razmjenom znanstvenih spoznaja o svim rijetkim bolestima, a ne samo o recidivirajućim bolestima. Sve to vodi do razvoja novih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka.

U senzornom kabinetu

Grupni rad s našim vrtićancima u kabinetu za poticanje senzorne integracije. 

Dan ružičastih majica

Posljednje srijede u veljači tradicionalno se obilježava Dan ružičastih majica kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. Prevenciji zlostavljanja u našoj školi posvećujemo puno vremena jer smo svjesni koliko je ono učestalo. Kako bismo obilježili ovaj ružičasti dan, bili smo kreativni i družili se. Izradili smo ružičastu majicu od starog kartona i  proučili povijest Dana ružičastih majica. S psihologinjom smo podijelili svoja neugodna iskustva vezana uz vršnjačko nasilje i napisali kratke poruke o tome. Za kraj smo se skupili oko naših radova i obukli ružičaste majice. #nasiljeprestajeovdje

Maskenbal

Našim Centrom zagospodarile su maškare! Bilo je tu dimnjačara, mehaničara, kraljeva, princeza, ali i slatkih pčelica, žabica i snjegovića. Stručni žiri imao je težak zadatak izdvojiti one najljepše ili nasmiješnije pa je tako svaka skupina/ razred dobila priznanje i slatke nagrade.

Fašnik

🤡 Vrijeme je karnevala pa je tako učenicima 3. i 4. razreda školska knjižničarka pripremila razne aktivnosti na temu istog - pjesme, fotografije maski, običaje za fašnik te igre na tabletu i interaktivnoj ploči.

Projekt "Živjeti zdravo u vrtiću"

U sklopu projekta "Živjeti zdravo u vrtiću" naša medicinska sestra Martina provela je interaktivnu radionicu s vrtićancima o zdravim prehrambenim navikama. Od raznog voća, meda i cimeta izradili su ukusan i zdrav smoothie. 

Grupni rad

Grupni rad s našim vrtićancima u kabinetu za poticanje senzorne integracije.

Projekt "Putovanje s patuljkom Putuljkom"

U sklopu projekta "Putujmo s patuljkom Putuljkom" učenici 1. i 2. razreda "putovali" su u susjednu Italiju. Saznali su neke zanimljivosti o toj zemlji, naučili pozdraviti na talijanskom, a slušali su i talijansku verziju pjesmice Bratec Martin.

Vrtićanci u školskoj knjižnici

Naši vrtićanci uživaju u zvučnim slikovnicama, najviše ih je razveselila slikovnica o životinjama u obliku tableta. A danas je ravnateljica razveselila i naše odgajateljice i edukacijsku rehabilitatoricu s novim pregačama 

Valentinovo u u kabinetu za poticanje senzorne int.

Valentinovo smo obilježili i u našem kabinetu za poticanje senzorne integracije. Ponedjeljkom i utorkom učenici kombiniranih razrednih odjela 1. i 2. te 3.i 4. razreda, sa svojim učiteljicama Sandrom Belajec i Anom Tomašić, kao i pomoćnicama u nastavi Anomarijom Šimatović i Ivanom Dubravom, odlaze na grupne radionice za poticanje senzorne integracije koje organizira stručna suradnica Helena Strsoglavec. Ovih tjedana zagrijavali smo se uz ples srca, radili vježbe lokomotorike i ravnoteže sa srcima te imali posebnu poštansku dostavu pisama i čestitki na skejtboardu.

"Milijarda ustaje"

Podržali smo akciju HERA Križevci Milijarda ustaje.
"Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" (engl. One Billion Rising) se u svijetu i Republici Hrvatskoj održava osmu godinu zaredom kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja i njegovom sprječavanju.

"Igre na vodi"

Kako bi razveselili naše učenike za Valentinovo, u goste smo pozvali Lutkarski studio Kvak koji je izveo lutkarsku predstavu "Igre na vodi".

Ciklus radionica

U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, u srijedu, 5.2.2020., održana je prva od tri radionica „Vizualni rasporedi“ za učitelje, odgajatelje i stručne suradnike Centra. Kroz ciklus radionica „Upotreba vizualnog materijala u radu s djecom atipičnog razvoja“ vodi nas Tea Selaković, prof. def. Sudjelovanjem na edukaciji „osvježit“ ćemo postojeća znanja te usvojiti i primjenu novih metoda u radu.
Znanja i vještine koje edukacija prenosi polaznicima:
- psihologija učenja tj. usvajanja znanja i vještina,
- znanje kako prilagoditi vizualni raspored djetetovim specifičnim potrebama,
- kada i na koji način koristiti vizualne rasporede,
- znanje pisanja priča za usvajanje društveno prihvatljivog ponašanja,
- metoda rada s pričama za usvajanje društveno prihvatljivog ponašanja,
- psihologija ponašanja i modifikacija ponašanja,
- znanje o učenju, kada smo najuspješniji u učenju i zašto,
- znanje o izradi adaptivnog obrazovnog materijala.
U dobrom društvu, uvijek je zabavno.

Projekt "Moj doprinos zajednici"

U okviru projekta "Moj doprinos zajednici" održana je druga radionica. Ovaj put smo se družili u SŠ "Ivan Seljanec" Križevci. Jedva smo dočekali druženje s našim novim prijateljima. Uz veselo druženje bili smo i vrijedni te smo istraživali o znamenitostima našeg grada.

Vrtićanci u šk. knjižnici

Naši vrtićanci otkrili su novu zanimljivu društvenu igru u školskoj knjižnici, a to je gladni kuhar uz kojeg lako učimo boje, brojeve, ali i vježbamo strpljenje.

Vrtićanci u senzornoj sobi

Kako bismo što više obogatili program predškolskog odgoja i time poticali, kako individualni, tako i grupni razvoj, od veljače 2020. počinjemo provoditi i grupni rad u kabinetu za poticanje senzorne integracije. Aktivnost ćemo provoditi jednom tjedno, a naša pedagoginja senzorne integracije Helena Strsoglavec vodit će vrtićance kroz čarobne igre senzoričkog svijeta uz podršku odgojiteljica Ivane Frbežar i Ines Habijanec te rehabilitatorice Martine Matejaš Jurković.

Projekt "Zajedno u radu i igri"

U ponedjeljak, 10.2.2020., učenici 6.-8. razreda učiteljice Snežane Premužić i stručna suradnica Tihana Doskočil, posjetili su povodom Valentinova učenike 4. b razreda Osnovne škole "Ljudevita Modeca" i njihovu učiteljicu Suzanu Balić u sklopu višegodišnjeg projekta „Zajedno u radu i igri“. Nakon kratkog pozdrava, školska knjižničarka Romana Erhatić ispričala je učenicima legendu o Valentinovu, običajima i simbolima istog, a zajedno s učiteljicom Balić izvele su igrokaz Vjekoslave Huljić „Mačak Mrnjao“ o mačku zaljubljeniku u hranu. Uslijedila je pjesma i ples, a na kraju kreativna radionica izrade čestitke od kolaž papira na temu Valentinova. Kao i obično, druženje je završeno uz grickalice, sokove i opušteni razgovor.

U veselom i ugodnom društvu vrijeme brzo prolazi pa je dogovoren ponovni susret na proljeće kada će naši učenici ugostiti učenike 4. b razreda i njihovu učiteljicu. Veselimo se! 😊

Zimske pričaonice

Još jedan četvrtak, 6.2.2020., proveli smo na Dječjem odjelu Gradske knjižnice "Franjo Marković" Križevci slušajući priče u sklopu Zimskih pričaonica. Čitali smo o životinjama na Voćnoj farmi pa bojili magarčiće i praščiće.

 

Zimske pričaonice

Učenici 1. - 4. razreda četvrtkom sudjeluju na Zimskim pričaonicama u Gradskoj knjižnici "Franjo Marković" Križevci. Na prvoj u nizu, slušali su priču o djevojčici Balončici i dječaku Panjoglavu, a zatim bojili omiljene junake. 

Projekt "Moj doprinos zajednici"

„Moj doprinos zajednici", zajednički projekt Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci i SŠ „Ivan Seljanec“ Križevci
U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci održana je prva od niza radionica projekta „Moj doprinos zajednici“. U projektu surađuju učenici POOS 14-17 god. i radnog osposobljavanja Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, te učenici 3. razreda zanimanja hotelijersko turistički tehničar SŠ „Ivan Seljanec“ Križevci.
Želja nam je da kroz projekt učenici obje škole nauče nešto o svom gradu i da osmisle novi suvenir našeg grada. Istovremeno, i zapravo važnije da nauče nešto više jedni o drugima i da kroz zajedničke radionice i zadatke započnu druženje koje neće završiti sa završetkom ovog projekta.

 
e-Škole

Uvodna radionica "e-Škole: Putevima digitalnih kompetencija".

Pia Mia slikovnica

Učenici 1. i 2. razreda u školskoj su knjižnici slušali priču Pia Mia ima novog prijatelja, interaktivnu slikovnicu za poticanje cjelokupnog razvoja djeteta. Pomoću tableta “šetali” su s Piom Miom kroz proširenu stvarnost u kojoj su učili kroz igru.

Pripreme

Pripreme naših učenika za Međuopćinsko natjecanje u badmintonu u Gornjoj Rijeci, 28.1.

Projekt "Putovanje patuljka Putuljka"

U sklopu školskog projekta „Putovanje s patuljkom Putuljkom“ (prema knjizi Putovanje patuljka Putuljka, autorica Galinec, M. i Višnjić Jevtić, A.), učenici 1. i 2. razreda učiteljice Sandre Belajec svaki mjesec, kroz ovu školsku godinu, „putuju“ s Putuljkom u jednu od europskih zemalja s ciljem upoznavanja drugih kultura i naroda te razvijanja i poticanja multikulturalnosti.
Na uvodnoj radionici učenici su kroz priču upoznali patuljka Putuljka i njegova buduća putovanja te izradili svatko svog patuljka, sedam prijatelja koji će ga pratiti na putovanjima, a prva zemlja u koju su "putovali" bila je Njemačka. Voditeljica projekta je školska knjižničarka Tihana Doskočil.

Vrtić

U cilju što kvalitetnije realizacije zadataka i aktivnosti, u našem vrtiću prostor je prilagođen potrebama djece i organiziran u skladu s glavnim metodama rada koje se svakodnevno prožimaju u radu: vizualizacija, konkretnost, pristupačnost, praktičnost.
U obje dvorane imamo više odjeljaka za provođenje aktivnosti kroz grupni i individualni rad: kutić za čitanje gdje svakodnevno u grupnom radu nastojimo potaknuti i održati pažnju,slušanje, poticati neverbalni i verbalni govor; kutić za likovni izražaj i glazbeni kutić gdje učimo i stvaramo pjesmice i koristimo instrumente, što je također oblik emocionalnog i socijalnog izražaja; kutić za igre na podu i slobodnu igru, kutić za usmjerene igre iz kojih izdvajamo mnogo premetaljki, didaktičkih slagalica, umetaljki, nizaljki i slično; kutić za predškolce gdje razvijamo i potičemo predvještine za učenje, kutić za odmor.

Na ovaj način igra, zadatci i aktivnosti postaju funkcionalniji, a djeca su motivirana i lakše se prilagođavaju ritmu i zahtjevima, što na koncu dovodi do osjećaja sigurnosti i zadovoljstva.

  

Međunarodni projekt "Naša mala knjižnica"

Naš PLAVI MEDO nastao prema slikovnici "Uhvati mi plavog medu" u sklopu međunarodnog projekta "Naša mala knjižnica", otputovao je našim novim prijateljima u Sisak. S nestrpljenjem čekamo i mi njihovog medvjedića 

Vrtićanci u školskoj knjižnici

Naši vrtićanci jednom tjedno posjećuju školsku knjižnicu. Ovaj put su slušali priče o životinjama te igrali društvenu igru s nestašnim crvom.

 
Međunarodni projekt "Naša mala knjižnica"

U sklopu međunarodnog projekta “Naša mala knjižnica” čitali smo drugu po redu slikovnicu autorice Silvije Šesto UHVATI MI PLAVOG MEDU. Nakon čitanja i rješavanja brojnih zadataka iz Kreativne knjižice, a uz veliku pomoć naše pomoćnice u nastavi Romane Hanžeković, sašili smo plavog medu koji će ovih dana otputovati u Sisak, točnije u Osnovnu školu Viktorovac Sisak, učenicima 1. c razreda. Učenici će svakodnevno zapisivati dogodovštine koje će naš plavi medo doživjeti s njima, a isto ćemo i mi kada nam stigne njihov medvjedić. Veselimo se!

Međunarodni projekt "Naša mala knjižnica"

Ove školske godine naš Centar sudjeluje u međunarodnom projektu “Naša mala knjižnica” Ibis grafike, točnije 3. i 4. razred učiteljice Ane Tomašić pod mentorstvom školske knjižničarke Tihane Doskočil. Projekt “Naša mala knjižnica” usmjeren je na knjige za djecu te stalno povećanje i razvoj publike među djecom. Cilj projekta je promoviranje vrhunskih književnih djela hrvatskih i stranih autora koja prate ilustracije izrađene prema najvišim umjetničkim standardima, pristupačnost kvalitetnih knjiga stranih autora na hrvatskom jeziku čitateljima te suradnja učitelja/knjižničara, roditelja i učenika. Ove godine suradnja se nastavila sa Slovenijom, a učenici će pročitati šest slikovnica koje prate kreativne knjižice koje će potaknuti djecu na čitanje i aktivno sudjelovanje u projektu.
Prva slikovnica koju smo mi pročitali bila je Vera među knjigama Davorke Premec.

Clavinova

Na naše veliko veselje u Centar nam je stigao instrument Clavinova! Cilj nam je što kvalitetnije opremiti kabinet za provođenje programa muzikoterapije, a donacijama našim sugrađana pružila nam se prilika za kupnju ovog vrijednog instrumenta. Učenici su s veseljem otpjevali prve pjesmice uz pratnju zvukova Clavinove :)

"Rastimo zajedno plus"

Logopedinja Nataša Mustić i psihologinja Ivana Sopić Lumezi provode radionice s roditeljima Rastimo zajedno Plus. Program radionica je razvio UNICEF a namijenjene su roditeljima djece s teškoćama u razvoju. Radionice Rastimo zajedno Plus nude zajedničko učenje o roditeljstvu, razvoju djece, potrebama i komunikaciji, te omogućuju međusobnu podršku, poticajno i osnažujuće okruženje i partnersku razmjenu između roditelja i voditelja. Stručne suradnice su sudjelovale na edukaciji Rastimo zajedno u listopadu prošle godine gdje su stekle vještine potrebne za vođenje ovog programa. Sada uspješno provode prvi ciklus radionica a sljedeći se planira u proljeće. 

  

Međužupanijsko natjecanje
Učenici COOR-a Križevci sudjelovali su na međuopćinskom natjecanju u stolnom tenisu u organizaciji OŠ Ljudevita Modeca koje se održalo u sportskoj dvorani. Sudjelovalo je 6 osnovnih škola.
Našu školu predstavljali su učenici: Dražen Hruškovec, Valentino Feltrin, Karlo Crnčić, Danijel Zajec.
Učitelj Dario Sokač, prof.
Božićna čestitka

Božićna priredba

Pjesmu, ples, recitacije i glumu poklonili smo našim roditeljima, udomiteljima i svim dragim gostima i prijateljima na svečanoj božićnoj priredbi. Sve nas je razveselio svojim dolaskom i Djed Božićnjak koji je u vreći donio puno slatkih poklona 😊
SRETAN BOŽIĆ I NOVA GODINA!

  

Ostale fotografije pogledajte na linku

Radionica "Obnovljivi izvori energije"

Učenici 6.,7. i 8. razreda sudjelovali su na radionici "Obnovljivi izvori energije" u organizaciji Zelene energetske zadruge Zagreb, 19.12.2019. Gošća Sanela Mikulčić informirala je učenike o obnovljivim izvorima enegije. To su: sunce, vjetar, rijeke, mora i biomasa. Učenici su saznali da su obnovljivi izvori energije stalno prisutni u prirodi i ne možemo ih potrošiti. Tijekom radionice, učenici su nacrtali što su naučili.

Posjeta biskupa Vjekoslava Huzjaka

Jutros nas je posjetio Biskup Bjelovarsko - križevačke biskupije mons. Vjekoslav Huzjak povodom 10. obljetnice Bjelovarsko - križevačke biskupije. Ravnateljica Centra Mihaela Brkić, kratko je predstavila rad Centra. Vrijeme smo iskoristili i za druženje sa djecom u vrtiću te učenicima.

Projekt "Moj novi prijatelj"

U sklopu projekta "Moj novi prijatelj", učenici 6.,7. i 8. razreda našeg Centra bili su na cjelodnevnom izletu u Zagrebu s učiteljicom Snežanom Premužić i vozačem Borisom Nikšićem i to u OŠ Nad lipom kod učenika 4.,5. i 6. razreda i učiteljice Grozdane Šitum Madunić.
U učionici su se upoznali, sudjelovali na radionici o prijateljstvu, družili se, razgovarali i plesali. Obišli su školu i upoznali ostale učenike i učiteljice. U sportskoj dvorani igrali su se velikim loptama.
Nakon ručka krenuli su u centar grada Zagreba te se vozili tramvajem i uspinjačom; prošetali adventom po Gornjem gradu, Trgu Josipa bana Jelačić, Zrinjevcu i Trgu kralja Tomislava.
Uživali su na izletu  Upoznali su nove prijatelje i njihov grad Zagreb.
"Hvala domaćinima na lijepom provodu. Hvala učiteljici Grozdani i prijateljima, učenicima 4.,5. i 6. razreda." 

"Mogu i ja!"

Povodom Svjetskog dana osoba s invaliditetom i Svjetskog dana volontera, učenici COOR-a: Gabriel Luburić, Manuela Hršak i Ivana Dončević, sudjelovali su na 12. MEĐUNARODNIM SPORTSKO-REKREATIVNIM AKTIVNOSTIMA "MOGU I JA" za osobe sa invaliditetom i volontere.
Susreti su se održavali u Opatiji, 7. 12. 2019. U pratnji učenika su bili roditelji i učiteljice Kristina Kranjčević i Snježana Mergon.
Nakon sportsko-rekreativnih aktivnosti, učenici s pratnjom su prošetali Opatijom i posjetili Međunarodni festival čokolade.

Savjetnički posjet- "Škola za život"

Školski medni dan

Dana 7. prosinca slavimo Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Tom prigodom učenicima 1. razreda uručen je promotivni paket (teglica meda i slikovnica) u okviru programa Školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka.

  

Sv. Nikola

I nas je posjetio Sv. Nikola i darivao slatkim poklonima :)

  

 

 

 

Prvenstvo Hrvatske u kuglanju

Učenici Centra, Marko Petek, Nikolina Brčić, Antonija Žganec, Ana Jendriš i Manuela Hršak, 26. i 27. studenog 2019. godine, sudjelovali su na Prvenstvu Hrvatske u kuglanju za osobe sa intelektualnim teškoćama. Kuglalo se na kuglani u Zaprešiću, a učenici kojima je ovo prvi posjet Kuglani, oduševljeno su pokazali što znaju. U konkurenciji 130 natjecatelja iz 26 klubova osvojili su medalje i priznanja.
U pratnji učenika bile su učiteljice Kristina Kranjčević i Snježana Mergon, koje su bile ponosne na uspjehe svojih učenika.

Konvencija o pravima djeteta

Povodom 30 godina Konvencije o pravima djeteta naši učenici izradili su plakate i izdvojili neka prava koje oni imaju i koja su im važna. Djeluje jednostavno, zar ne?

Erasmus+

Ravnatelj i ravnateljica zajedno sudjelovali na edukaciji Inclusive learning strategies

Ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Mihaela Brkić i ravnatelj OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci Igor Brkić sudjelovali su u petodnevnoj edukaciji na temu inkluzije koja se održavala prošlog tjedna u Cagliariju na Sardiniji.
Edukacija je organizirana u sklopu Erasmus + programa, a usmjerena je na inkluziju kao širok pojam koji podrazumijeva borbu protiv isključivanja prema bilo kojoj osnovi – socijalnoj, nacionalnoj, intelektualnoj, fizičkoj, spolnoj… U pet radnih dana sudionici su učili o inkluzivnim metodama učenja, igrama, projektima te im je u sklopu edukacije omogućeno i sudjelovanje na međunarodnom kongresu o inkluzivnom učenju u organizaciji Facoltà di Studi Umanistici Sveučilišta u Calgariju čime su stekli još jedno vrijedno iskustvo. Edukaciju je pohađalo desetak sudionika iz različitih europskih zemalja - Poljske, Litve, Španjolske, Portugala, Francuske, Italije, Rumunjske i Grčke. Hrvatsku su predstavljali bračni par Brkić i profesorica iz osječke gimnazije koji su sudjelovali u organizaciji zagrebačke udruge Modla, partnera sardinijske udruge Coda Di Lupo koja je vodila spomenutu edukaciju.
Boravak u međunarodnom okruženju bračni par Brkić, koji se ovog puta našao u profesionalnoj i stručnoj suradnji, iskoristio je i za prezentaciju proizvoda lokalnog socijalnog poduzeća Hedona koji je jedan od najboljih primjera inkluzije u Hrvatskoj.
Stečena znanja, kontakte i ideje, ravnatelj i ravnateljica prenijet će na svoje suradnike, ali i širi auditorij. Planiraju održati otvoreno predavanje koje će na vrijeme biti objavljeno i držano u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ u Križevcima.

Vukovar

15. studenog posjetio nas je policajac Draženko Kapović koji je održao kratko predavanje o Domovinskom ratu učenicima radnog osposobljavanja te 6., 7. i 8. razreda. Također, sva djeca, učenici i djelatnici okupili su se ispred škole, zapalili svijeće, pomolili se i minutom šutnje odali počast gradu heroju - gradu Vukovaru.

  

Eko lampaši

Pogledajte naše EKO LAMPAŠE...
Staklenke smo oslikavali, ukrašavali vrpcama, a sutra ćemo ih zapaliti ispred našeg Centra kako bi obilježili Dan sjećanja na Vukovar.

MHK

Ovih dana puno smo čitali, kreativno se izražavali i igrali...

      

Projekt "Želim ti reći"

Vezano uz projekt "Želim ti reći" 6. i 7. studenog organizirali smo radionice i predavanja na temu asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije. Naše edukacijske rehabilitatorice Ivana Dugina Baran i Helena Strsoglavec te logopedinja Nataša Mustić prezentirale su opremu koja se koristi za poboljšanje komunikacijskih vještina djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Oprema je nabavljena putem projekta "Želim ti reći" koji sufinancira Zaklada "Hrvatska za djecu". Voditeljica projekta je stručna suradnica Helena Strsoglavec.

Književni susret

Učenici 3. i 4. razreda upravo su stigli s književnog susreta s Nikolinom Manojlović Vračar koja je predstavila knjigu "Što sve... ilustrirana enciklopedija glagola" u Gradskoj knjižnici "Franjo Marković" Križevci.

Jesenko

U naš Centar, ušuljao se Jesenko. Hvala učenicima 6.,7. i 8. razreda i učiteljici Snežani Premužić na našem Jesenku.

MHK

U Mjesecu hrvatske knjige posjetili smo Gradsku knjižnicu "Franjo Marković" Križevci.

MHK

U Mjesecu hrvatske knjige koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenog, učenici 3. i 4. razreda u školskoj su knjižnici slušali priču Pia Mia u parku, interaktivnu slikovnicu za poticanje cjelokupnog razvoja djeteta. Pomoću tableta “šetali” su s Piom Miom kroz proširenu stvarnost u kojoj su učili kroz igru. 

Edukacija

Ovih dana, stručna suradnica Helena Strsoglavec je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu sudjelovala na aktivnostima u sklopu projekta KOMUNIKACIJA ZA SVAKO DIJETE - Primjena tehnologije 21. stoljeća za promociju komunikacije, obrazovanja i socijalnog uključivanja djece rane dobi s teškoćama u razvoju, te je završila edukaciju za primjenu potpomognute komunikacije. Zahvaljujemo UNICEF-u, Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Fakultetu elektrotehnike i računarstva te Global Symbols i njihovim predavačima E.A.Draffan i D.Banes na organizaciji ove opsežne i korisne edukacije. Jedva čekamo naučeno primijeniti u radu naše ustanove.
Također, ulazimo u sljedeću fazu projekta. Stigli su tableti i Cboard aplikacija spremna je za testiranje. Kroz godinu dana, u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci s nekoliko naših korisnika rane dobi testirati će se i uređivati hrvatska verzija Cboard aplikacije za komunikaciju djece s teškoćama u razvoju. U testiranju će sudjelovati dvadesetak ustanova iz cijele Hrvatske te će nakon završetka projekta aplikacija biti besplatna i dostupna svima.
Uskoro stiže i ostatak opreme - asistivne tehnologije koja je osigurana ovim projektom.

"Zasadi drvo, ne budi panj"

I mi smo se pridružili građanskoj akciji "Zasadi drvo, ne budi panj" te zasadili stablo kestena u našem školskom dvorištu.

 

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Hol našeg Centra zabijelile su kape najmlađih pekara. Kratkim programom koji su pripremili učenici, učitelji i stručni suradnici obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, 24. listopada. 

Hvala našim kuharicama što su za nas zamijesile pogaču.

 

Pročitajte Otvoreno pismo predsjednice Hrvatske komore edukacijskih rehabiliratora (HKER) vodstvu Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) povodom nepravednog odnosa sindikata spram radnika u posebnim odgojno- obrazovnim ustanovama.

 

 

Tiha čajanka

Listopad je mjesec svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji. Tim povodom ćemo realizirati još jedan od naših ciljeva projekta "Želim ti reći, a to je osvještavanje lokalne zajednice o mogućnostima komunikacije za osobe s invaliditetom.

22. listopada smo organizirali "Tihu čajanku" za predstavnike Grada Križevci i ustanova s područja grada. Pridružile su nam se Željka Šunjić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Tea Hatadi ravnateljica Gradskog muzeja Križevci i naša pomoćnica u nastavi Anamarija Šimatović. Na radionici smo komunicirali metodama potpomognute komunikacije uz pomoć asistivne tehnologije koja je nabavljena ovim projektom. Projekt sufinancira Zaklada "Hrvatska za djecu".

Vrtić u gostima

21. listopada djeca vrtića Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju posjetila su vrtić "Zraka sunca". Djeca su uživala u pjesmi i druženju, ali i u ukusnim slasticama.

 

Obavijest

Obavijest uoči štrajka
21.10.2019. (ponedjeljak)

Poštovani roditelji/skrbnici i učenici,

dana 21. 10. 2019. (ponedjeljak) u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci prema najavi Sindikata hrvatskih učitelja i Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu-Preporod, organizira se štrajk.

Nastave prema uobičajenom rasporedu neće biti a za sve pristigle učenike Centar će u skladu s mogućnostima organizirati primjereni oblik odgojno-obrazovnog rada.

Osoba za kontakt:
Mihaela Brkić
048 712 630

Dječji tjedan

15. listopada posjetili su nas učenici 2. razreda OŠ "Vladimir Nazor" s učiteljicom Snježanom Pavičić te su s našim učenicima 1. i 2. razreda i učiteljicom Sandrom Belajec sudjelovali na radionici "Igre uz pomoć asistivne tehnologije". Radionica je održana povodom Dječjeg tjedan i Mjeseca potpomognute komunikacije te smo različitim uređajima i sredstvima odigrali zanimljive igre. Umjesto govora koristili smo asistivnu tehnologiju za davanje uputa. Oprema je nabavljena projektom "Želim ti reći" koji sufinancira zaklada Hrvatska za djecu. Uživali smo u zajedničkoj igri, a voditeljice radionice bile su stručne suradnice Kristina Renjak i Helena Strsoglavec.

  

 

Obavijest roditeljima i učenicima

Poštovani roditelji i učenici,

u ponedjeljak, 14. listopada, škole u našoj županiji ponovno su u štrajku.
 

Pratite mrežne stranice naše škole, facebook stranice škole te medije

jer u slučaju da do ponedjeljka bude postignut dogovor između Vlade RH i Sindikata,

nastava će se održati po rasporedu.


Za sve dodatne informacije obratite se ravnateljici.

Edukacija Rastimo zajedno Plus

Od 10.-12.10. naše stručne suradnice Nataša Mustić i Ivana Sopić Lumezi polaze edukaciju Rastimo zajedno Plus za voditelje radionica za roditelje djece s teskoćama u razvoju iz UNICEF-ova programa, u Zagrebu.

Prijem kod gradonačelnika

Gradonačelnik Mario Rajn upriličio prijem za nagrađene učitelje, a među njima i naša edukacijska rehabilitatorica Helena Strsoglavec.

Dječji tjedan

U sklopu Dječjeg tjedna posjetili smo Gradski muzej Križevci.

Dječji tjedan

I naši vrtićanci sudjelovali su na otvaranju Dječjeg tjedna u Križevcima.

Svečana dodjela nagrada

Svečana dodjela nagrada najuspješnijim odgojno-obrazovnim djelatnicima u školskoj godini 2018./2019., a među njima i naša edukacijska rehabilitatorica Helena Strsoglavec  Čestitamo!

13. TCU

U srijedu, 2.10., povodom 13. Tjedna cjeloživotnog učenja učenici 6., 7. i 8. razreda vlakom su otputovali u Koprivnicu s učiteljicom Snežanom Premužić i stručnom suradnicom Helenom Strsoglavec. S učenicima iz Koprivnice i Đurđevca sudjelovali su na radionici Život u podravskoj hiži u Muzeju grada Koprivnice.

13. Tjedan cjeloživotnog učenja

3. Tjedan cjeloživotnog učenja obilježili smo raznim aktivnostima u našem Centru, a jedna od njih je već tradicionalno ugošćavanje učenika COOR-a Podravsko sunce Koprivnica. Ove godine pridružili su nam se i učenici V. osnovne škole Bjelovar, a družili smo se u Zabavno avanturističkom parku Pitagora u Križevcima. Moto današnjeg druženja bio je „Vježbom do zdravih životnih navika“.
Obilježavanje TCU pokrenuo je UNESCO 1999. godine s ciljem senzibilizacije javnosti za cjeloživotno učenje, promicanje kulture učenja te poticanje osobne motivacije. Naš Centar uključuje se svake godine u obilježavanje istog.
Zahvaljujemo ZAP Pitagora što su nam poklonili ovo zabavno druženje!

 

Europski školski sportski dan

27.9.2019. obilježili smo Europski školski sportski dan koji se održava u svim zemljama članicama Europske unije. Vježbali smo elemente iz atletike, rukometa, karatea, zatim poligon prepreka te floorball. Zahvaljujemo demonstratorima koji su pomogli u realizaciji aktivnosti.

  

 

Dan za zdrave zube

25. rujna obilježavamo Dan za zdrave zube. Tom prigodom naša medicinska sestra Martina Ječmenjak vježbala je pravilno pranje zubi s učenicima POOS 11 - 14 godina učiteljice Dunje Radaković.

"Sigurno u školu s HAK-om"

Naše prvašiće posjetili su predstavnici HAK-a i PU Križevci u sklopu akcije "Sigurno u školu s HAK-om". Prvašići su dobili upute kako se pravilno ponašati u prometu, a darivani su i s vrlo korisnim poklonima.

  

Obavijest

Učenici u pratnji roditelja dolaze u školu prvi dan nastave

u ponedjeljak, 9.9.2019., u 9 sati.

Kombi vozilo taj dan ne vozi.

Upisi novih učenika vršit će se u petak, 6.9.2019., u 9 sati.

Slikovni rezultat za back to school

 

Tražilica

Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji


Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Dali konj kada se nalazi u kasu dodiruje u svakom trenutku podlogu :-)!


Forum

Korisni linkovi
Dnevni tisak


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju